Skoči do osrednje vsebine

Koncert Glasbene šole Ljubljana Vič - Rudnik ob dnevu državnosti Republike Slovenije

Praznovanje dneva državnosti z nastopom zbora in solistov Glasbene šole Ljubljana Vič – Rudnik in kantato "Misijonar".

Dan državnosti in nastop Glasbene šole Ljubljana Vič - Rudnik

Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu je ob bližnjem dnevu državnosti ter  30. obletnici vzpostavitve bilateralnih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem ter Republiko Slovenijo in Suverenim vojaškim bolniškim redom svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte (SMVR) v sodelovanju z Glasbeno šolo Ljubljana Vič – Rudnik pripravilo pestro glasbeno popoldne.

V prvem delu koncerta, ki je potekal v Baziliki sv. XII. Apostolov v Rimu, so solistke in solisti, ob orgelski spremljavi Dušana Ješelnika, izvedli sakralna dela različnih slovenskih avtorjev.

V nadaljevanju programa pa smo nato prisluhnili izjemno doživeti izvedbi kantate "Misijonar," skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk, pod vodstvom dirigentke mag. Jelene Susnick, ki govori o življenju in delu slovenskega duhovnika, misijonarja in raziskovalca Ignacija Knobleharja. Kantata je nastala ob 200. obletnici Knobleharjevega rojstva (6. julija 1819 v Škocjanu na Dolenjskem), sicer pa je Knoblehar pokopan v Neaplju, kjer je ob vračanju iz Afrike umrl 13. aprila 1858.

Veleposlanik Jakob Štunf je v svojem nagovoru izpostavil pravico naroda do samoodločbe, ki smo jo Slovenci ob zgodovinski priložnosti izkoristili leta 1991, in za katero smo v zadnjem času, ob ruski vojaški invaziji na samostojno in neodvisno Ukrajino, ponovno spoznali, da ni nekaj samoumevnega. Veleposlanik je poudaril "polno in neomajno podporo ukrajinskemu narodu, da sam sprejema odločitve o svoji prihodnosti" ter ob tem spomnil na nedaven poziv papeža Frančiška,  naj ne pozabimo na trpeči ukrajinski narod: 

"Per favore, non dimentichiamo il popolo martoriato dell’Ucraina in guerra. Non abituiamoci a vivere come se la guerra fosse una cosa lontana. Il nostro ricordo, il nostro affetto, la nostra preghiera e il nostro aiuto vadano sempre vicino a questo popolo che soffre tanto e che sta portando avanti un vero martirio".

"Prosim, ne pozabimo na ukrajinski narod, ki trpi v vojni. Ne navadimo se živeti, kot da se vojna dogaja nekje daleč proč. Naša misel, naše sočutje, naša molitev in naša pomoč naj bodo vedno blizu temu narodu, ki toliko trpi in doživlja pravo mučeništvo".