Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na prvi generalni skupščini nove arhitekturne platforme LINA

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je nagovorila zbrane na prvi generalni skupščini arhitekturne platforme LINA, ki od 20. do 21. junija poteka v Ljubljani. V govoru je poudarila pomen arhitekture in urbanizma tako v kulturnem resorju kot v kontekstu prihajajočega Ministrstva za solidarno prihodnost: “Med njegovimi prednostnimi nalogami sta ureditev stanovanjske problematike ter zagotavljanje skupne zelene evropske prihodnosti.”
Direktor arhitekturne platforme LINA in ministrica za kulturo med hojo, v smeri fotografskega objektiva

Arhitekt Matevž Čelik, direktor platforme LINA, in dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo | Avtor: Tina Lagler/OSM films

Nova evropska platforma za obetavne strokovnjake na področju arhitekture povezuje 28 evropskih in sredozemskih organizacij. Podprla bo delo mladih strokovnjakov v arhitekturi: od raziskav in izdelave prototipov, namenjenih strokovni javnosti, vse do posredovanja novih dognanj in postopkov za okoljsko odgovorno gradnjo, s katerimi bo tematiko približala širši javnosti. Cilj platforme, ki se financira iz programa Ustvarjalna Evropa, je mobilizirati evropski arhitekturni sektor za čiste, krožne in trajnostne arhitekturne projekte v povezavi z novim evropskim Bauhausom. Platforma je nadaljevanje projekta Future Architecture. Vlogo koordinatorja je prevzela Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, direktor platforme je arhitekt Matevž Čelik.

Predstavniki najvidnejših institucij na področju arhitekture so z obiskom v Ljubljani začeli delo paltforme. Udeleženci prve generalne skupščine so izrazili upanje, da bo nova platforma s povezovanjem inovativnih projektov z etabliranimi akterji na področju arhitekture in urbanizma uspela ponuditi nekatere odgovore na vse bolj pereče krize.

LINA bo v prihodnjih treh letih organizirala konference, na katerih bodo mladi strokovnjaki na področju prostorskih in oblikovalskih strok predstavljali svoje ideje in projekte: prva med njimi bo oktobra 2022 potekala v Ljubljani.