Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. junija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 8.25 je posadka s helikopterjem Letalske policijske enote z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) - Gorske reševalne službe (GRS) poletela na območje občine Luče, kjer so v domu na Korošici oskrbeli obolelega planinca in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 12.56 se je na plezališču na Krofički v občini Solčava poškodoval plezalec. Posadka s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) z dežurno ekipo Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) je poškodovanega prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je pod Rjavino na območju Debelega kamna, občina Kranjska Gora, zdrsnila planinka in se poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana, posadka s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRZS pa je poškodovanko prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 7.36 si je v besniškem gozdu v Zgornji Besnici, občina Kranj, pohodnica zlomila nogo. Na kraju so jo oskrbeli reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, jo klasično prenesli do doline in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Ob 11.18 se je na Možjanci, občina Preddvor, oseba poškodovala pri padcu z drevesa. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo HNMP na krovu, pa jo prepeljala v SB Jesenice. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Preddvor so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.01 je v Jamnici, občina Prevalje, na kolesarski tekmi padla udeleženka in si pri tem izpahnila ramo. Prvo pomoč so ji nudili reševalci GRS Koroške in dežurni zdravnik na tekmi. Prevoz v bolnišnico ni bil potreben.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 13.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela na območje Pohorja, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.33 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletela v Radlje ob Dravi, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 8.30 je bila na območju Vanganela, občina Koper, pod vodstvom policije sprožena iskalna akcija za pogrešano osebo. V akciji so preko dne poleg policije sodelovali tudi vodniki z reševalnimi psi Kinološke zveze Slovenije in gasilci prostovoljnega gasilskega društva Babiči. Pogrešane osebe niso našli.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.22 se je na območju Velikega Lipoglava, občina Ljubljana, nadaljeval iskalna akcija pogrešane osebe od 15. 6. 2022. V njej so poleg policije sodelovali tudi vodniki z reševalnimi psi iz enote Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) Kinološke zveze Slovenije (KZS), Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS)  Ljubljane 1 in 2 ter Enote za reševanje pogrešanih (ERP) – Mestne občine Ljubljana (MOL). Ob 16.18 so pogrešano osebo našli mrtvo na težko dostopnem terenu. Posredovali so reševalci postaje GRS Ljubljana, ki so jo prenesli na dostopen teren in jo predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.56 sta na cesti Arja vas–Velenje v naselju Studence v občini Žalec v naletu trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi oskrbeli in ju odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.03 si je na Celovški cesti v Ljubljani, osebno vozilo zaletelo v ulično svetilko. Oseba, ki je vozila je bila že izven vozila in ni imela resnih poškodb, razen manjših opeklin na prstih desne roke, ki pa so ji pred prihodom reševalcev oskrbeli že gasilci. Kraj nezgode so zavarovali in razsvetlili ter odklopili akumulator.

Ob 20.14 je na Jurčkovi cesti v Ljubljani osebno vozilo iz neznanega vzroka zletelo s cestišča in pristalo na travniku. V osebnem vozilu sta bili dve osebi. Med prevračanjem vozila je ena oseba padla iz vozila. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in reševalci NMP UKC Ljubljana. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečencev do reševalnega vozila in na osebnem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.37 je ob regionalni cesti med Robičem in Starim selom, občina Kobarid, voznica na parkirnem prostoru z osebnim avtomobilom zapeljala v obcestni jarek. Gasilci PGD Kobarid so vozilo nepoškodovano dvignili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.29 sta na regionalni cesti Rijavci–Trnovo, občina Nova Gorica, trčila voznik z motokros motorjem in osebno vozilo. Motorist si je pri padcu poškodoval roko, oskrbeli so ga reševalci NMP Nova Gorica. Na kraju je posredovala tudi policija in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so reševalcem nudili pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 10.31 so bili na cesti med naselji Šembije in Ilirska Bistrica, občina Ilirska Bistrica, v prometni nesreči udeleženi motorni kolesi in osebni avto. Pri tem se je poškodoval voznik motornega kolesa. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe ter odklopili akumulator.

Ob 15.58 je na avtocesti med Postojno in Uncem, občina Postojna, motocikel trčil v zadnji del osebnega vozila, pri čemer sta se poškodovala motorist in sopotnica. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Postojna so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.29 je na regionalni cesti Trbovlje–Prebold, v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, voznik z osebnim vozilom zapeljal z ceste. Gasilci PGD Trbovlje mesto so vozilo s tehničnim posegom izvlekli na vozišče. Voznik v nesreči ni bil poškodovan.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.25 je v naselju Segovci, občina Apače, zagorelo na gospodarskem poslopju površine okoli 50 kvadratnih metrov. Požar je zajel tudi del strehe stanovanjske hiše. Pogasili so ga gasilci PGD Apače in Gornja Radgona, gasilci PGD Lutverci pa so v trajanju intervencije zaprli regionalno cesto in usmerjali promet. Reševalci NMP Gornja Radgona so nudili zdravniško pomoč domači osebi, ki se je nadihala dima.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.01 je na hitri cesti pred Koprom gorelo kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili. Vozilo je v celoti uničeno.

Izpostava Maribor

Ob 11.59 je v Nasipni ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Ob 16.03 je na lokalni cesti v Zgornji Koreni v občini Duplek, zagorelo pri kolesu osebnega vozila. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in PGD Korena. Ogenj so pred njihovim prihodom pogasili krajani. Gasilci so preventivno pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.25 je na avtocesti Murska Sobota–Maribor pred mostom za Muro, občina Murska Sobota, osebno vozilo zapeljalo v prometno oviro in zagorelo. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili, poškodovano osebo pa so reševalci NMP Murska Sobota odpeljali v SB Murska Sobota.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob  14.20 je med Loko in Bezovico, občina Koper, gorel odložen zeleni rez in nekaj gradbenega materiala. Požar na površini 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dol.

Ob 15.09 je v bližini zaselka Bernetiči, občina Koper, gorela trava na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 19.15 so v naselju Bistrica, občina Naklo, gasilci PGD Naklo, Podbrezje in Žeje-Bistrica pogasili kup vejevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 je dva kilometra od avtocestnega priključka Brezovica proti priključku Vrhnika, občina Brezovica, gorela suha trava med odbojno in protihrupno ograjo avtoceste. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd.

Ob 18.58 je v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, gorela suha trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Sobrače so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.05 je v bližini naselja Jankoviči, občina Črnomelj, ob gozdu gorel odpadni material. Gasilci PGD Adlešiči so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 je na travniku ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani iz poškodovanega ventila nenadzorovano uhajal zemeljski plin. Gasilci GB Ljubljana so pregledali in zavarovali okolico uhajanja do prihoda dežurnega delavca plinarne, ki je poškodovani ventil saniral.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 13.44 je v Kovinarski ulici v Krškem na parkirnem prostoru večstanovanjskega objekta iz vozila iztekalo hidravlično olje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in očistili parkirišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.06 so v objektu na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom rešili osebo in psa iz kabine okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 so iz Ribiške družine Bistrica-Domžale prosili za pomoč gasilcev, ker je na Gradiškem jezeru v občini Lukovica prišlo do pogina rib. Gasilci PGD Lukovica so iz jezera odstranili okoli 200 kilogramov poginuli rib in jih predali higienski službi.

Izpostava Maribor

Ob 8.01 so v večstanovanjskem bloku v Borovi vasi v Mariboru Gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, bo v ponedeljek proti večeru in v prvem delu noči predvsem na severovzhodu možna kakšna močna nevihta z nalivom, močnimi vetrovnimi sunki in tudi točo.