Skoči do osrednje vsebine

Cene nekaterih naftnih derivatov se s polnočjo spreminjajo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ob polnoči v veljavo za leto dni stopi Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Uredba določa najvišji drobno prodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se bodo cene teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikovale prosto.

Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulira drobnoprodajne cene dizla in NMB-95. Pri tem je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 evra na liter dizla, za NMB-95 pa 0,0607 evra za liter. Po 17. avgustu 2022 pa bo marža trgovcev za liter dizelskega goriva znašala 0,0983 evra, za NMB-95 pa 0,0994 evra za liter. Ceni teh dveh goriv se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene omenjenih pogonskih goriv bodo v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 21. junija do vključno ponedeljka, 4. julija 2022, znašale 1,848 evra za liter dizelskega goriva in 1,755 evra za liter NMB-95.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne bodo več regulirane. Drobnoprodajne cene bodo za te servise oblikovane prosto na trgu oziroma jih bodo določali trgovci sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest. S ponovno liberalizacijo cen na avtocestah in hitrih cestah želimo preprečiti, da bi se iz slovenskega proračuna plačevalo cenejše gorivo za tranzitni promet čez Slovenijo.

Preberite si več informacij o cenah naftnih derivatov ter preverite aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah.