Skoči do osrednje vsebine

2. skupni razpis Biodiversa+ bo objavljen kmalu

Biodiversa+, Evropsko partnerstvo za biotsko raznovrstnost v okviru Obzorja Evropa, sporoča, da bo kmalu objavilo drugi transnacionalni skupni razpis na temo “Izboljšano transnacionalno spremljanje biotske raznovrstnosti in ekostistemskih sprememb za znanost in družbo”.

Razpisna tematika:

Razpis bo zajemal naslednje tri neizključujoče raziskovalne teme:

  • inovacija in harmonizacija metod in orodij za zbiranje in upravljanje podatkov spremljanja biotske raznovrstnosti.
  • odpravljanje vrzeli v znanju o stanju biotske raznovrstnosti, dinamiki in trendih za zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti.
  • uporaba razpoložljivih podatkov spremljanja biotske raznovrstnosti.

Upravičena bodo vsa okolja (t.j. kopno, celinsko sladkovodno, vključno z mokrišči in morsko). 

Uradna objava razpisa:

Uradna objava razpisa je načrtovana za 8. september 2022. Prijavni postopek bo dvostopenjski z rokom za oddajo pred-prijav predlogov v začetku novembra 2022. Po ocenjevanje pred-prijav (pre-proposals) bo rok za oddajo končnih prijav predlogov (full-proposals) v začetku aprila 2023.

Prijave (samo v angleščini) bo potrebno oddati v elektronski obliki. Navodila za prijavo, merila za upravičenost in ocenjevanje ter druge pomembne informacije bodo objavljene z uradno objavo razpisa, v začetku septembra 2022.

Da bi bili raziskovalni konzorciji upravičeni, bodo morali vključevati skupine iz najmanj treh držav, ki sodelujejo v razpisu (vključno z najmanj dvema iz držav članic EU ali pridruženih držav EU (v angleščini).

Iskanje partnerjev:

Iščete partnerja ali projekt, ki bi se mu pridružili?

Orodje za iskanje partnerjev Biodiversa+ (v angleščini).

Razpisana sredstva in države, ki bodo sodelovale:

Za razpis je trenutno predvideno več kot 40 milijonov evrov, v tej fazi pa je za sodelovanje na razpisu predhodno izrazilo interes naslednjih 34 držav:

Avstrija, Belgija, Bogarija, Brazilija,  Češka republika, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Izrael, Južna Afrika, Latvija, Litva, Madžarska, Maroko, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slonokoščena obala, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Tunizija in Turčija.

Na spletni strani Biodiversa+ bo objavljen posodobljen seznam potencialnih sodelujočih držav (v angleščini).

Ocenjevanje predlogov projektov:

Raziskovalni predlogi bodo ocenjeni na podlagi naslednjih meril:

  • ustrezanje vsebini razpisa, novosti raziskave in vpliv na 1. stopnji (pred-prijave predloga);
  • znanstvena odličnost, kakovost in učinkovitost izvajanja in vpliv (vključno s pričakovanim političnim in/ali družbenim vplivom ter pristopom k vključevanju zainteresiranih strani) na 2. stopnji  (končna prijava predloga).

Na obeh stopnjah prijave se pričakuje jasno predstavljena mednarodna dodana vrednost oddane prijave projekta. Podroben seznam ocenjevalnih meril, ki se bodo uporabljala za ta razpis, bo objavljen ob uradni objavi razpisa v začetku septembra.

Pripravite se že zdaj in si oglejte Biodiversin priročnik za vključevanje zainteresiranih strani (v angleščini) (za več informacij o vključevanju zainteresiranih strain v financirane projekte), Vodnik po politikah Biodiverse (v angleščini) (za več informacij o politični relevantnosti raziskovalnih predlogov in vključevanju zainteresiranih strani) in Biodiversa zbirko orodij skupnostne znanosti (v angleščini). Za več informacij o tem, kako vključiti državljane v svoje raziskovalne projekte).

Spletni informativni dan:

Informativni spletni webinar za potencialne prijavitelje bo organiziran 20. septembra 2022, od 15:00 do 16:30. Za udeležbo na spletnem dogodku se morate prijaviti.

Vabimo vas, da redno obiskujete spletno stran Biodiversa+ (v angleščini) in se prijavite na prejemanje najnovejših informacij o razpisu: Biodiversa+mailing list (v angleščini).