Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. junija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.13 se je pri sestopu iz Viševnika, občina Bohinj, pri padcu poškodoval pohodnik. Na kraju so ga oskrbeli mimoidoči in ga pospremili v dolino. Posredovanje gorskih reševalcev Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj je bilo prekinjeno. V pripravljenosti je bila tudi dežurna ekipa GRS Brnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.33 sta se od Korošice proti Beli, občina Kamnik, zaplezala dva planinca. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS Brnik. Nepoškodovana planinca so našli in s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 15.04 je pri spustu iz Celjske koče padel rekreativni kolesar in se poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so ga oskrbeli in prepeljali v Splošne bolnišnice (SB) Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.21 se je na pobočju Stola, občina Kobarid, pri padcu poškodoval jadralni padalec. Posredovala je dežurna ekipa GRS na Brniku, ki je poškodovanca na kraju oskrbela in ga s helikopterjem LPE prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. V pripravljenosti za posredovanje so bili tudi gorski reševalci GRS Tolmin.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 20.34 je v Novi Gori, občina Krško, občana pri popravilu osebnega avtomobila le ta stisnil tako, da je na kraju dogodka umrl. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in reševalci NMP Krško.

Izpostava Koper

Ob 9.11 se je v kamnolomu Črnotiče, občina Koper, zgodila delovna nesreča, v kateri sta trčili vozili. V enem vozilu je ostala ukleščena oseba. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so delavci kamnoloma ponesrečenca rešili iz vozila. Gasilci so zavarovali vozilo proti premikanju in odklopili akumulator. Ponesrečenega delavca so prepeljali v SB Izola. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 19.01 so v naselju Hrastovec v občini Velenje gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škale nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.19 je na Linhartovi cesti v Ljubljani v stanovanju pred vrati padla starejša oseba. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ponesrečeno osebo previdno odstranili od vrat, vstopili v prostor in ji nudili oskrbo do prihoda reševalcev NMP ter pomagali pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Ob 18.42 so na Horjulski cesti v Dobrovi, v občini Dobrova Polhov Gradec, gasilci PGD Dobrova nudili pomoč nenadno oboleli osebi. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je oseba umrla.

Izpostava Maribor

Ob 11.35 so v Gačniku, občina Pesnica, gasilci PGD Pesnica nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi in reševalcem NMP pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Tudi preko včerajšnjega dne se je na območju naselja Sela pri Pancah v občini Ljubljana, pod vodstvo Policije, nadaljevalo iskanje osebe, pogrešane od 15.6.2022. Reševalci Jamarske reševalne službe Reševalni center (JRS RC) Ljubljana in Velenje so pregledali lokacijo grobišč in manjšo horizontalno jamo v neposredni bližini hiše. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.01 so v Križevcu, občina Zreče, trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje, jih umaknili z vozišča, nudili pomoč reševalcem NMP ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Ob 14.58 je v Vinski Gori, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator ter reševalcem NMP Velenje nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.41 je na regionalni cesti Javornik – Gorje pri naselju Podkočna, občina Jesenice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Jesenice. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke.

Ob 15.14 je na regionalni cesti Labore – Jeperca, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, z avtodvigalom dvignili vozilo na cesto, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.22 je v naselju Kregarjevo v občini Kamnik voznik z osebnim vozilo silovito trčil v most čez potok Bistričica in ostal ukleščen. Vozilo je ostalo delno na mostu, delno se je nagibalo nad potok. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, vozilo stabilizirali pred padcem v potok in s tehničnim posegom iz zverižene pločevine rešili ukleščenega voznika. Nudili so pomoč reševalcem, policiji ter namestili pivnike in črevesa v potok zaradi iztekanja motornih tekočin. Z avtodvigalom so vozilo dvignili z mostu. Obveščen je bil tudi dežurni delavec Komunalnega podjetja Kamnik, ki je zavaroval območje mostu, saj je prišlo do popolnega uničenja ograje.

Ob 3.10 sta v naselju Brezje pri Dobu, občina Domžale, trčili osebno in kombinirano vozilo, pri čemer je osebno vozilo pristalo na strehi. Pred prihodom gasilcev Centra za zaščito in reševanja (CZR) Domžale so bile osebe že izven vozila. Ena se je lažje poškodovala. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Ob 17.52 je na Liparjevi cesti v Mengšu padla kolesarka. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so kolesarki nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 17.15 so v kraju Zgornje Verjane v občini Sveta Trojica v Slovenskih Goricah trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje vozil, posuli iztekle tekočine, iz enega od udeleženih vozil so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.47 sta med naseljema Turnišče in Nedelica, občina Turnišče, trčili osebni vozili, pri tem se je eno vozilo prevrnilo. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, prevrnjeno vozilo postavili nazaj na kolesa, počistili iztekle tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Lendava, ki so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Izpostava Postojna

Ob 16.01 sta na cest Postojna–Hruševje, občina Postojna, trčila motorista in se poškodovala. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovancev in prenosu v reševalno vozilo. Na uničenih motornih kolesih so odklopili akumulatorje ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana, druga pa v Zdravstveni dom (ZD) Postojna. O dogodku je bil obveščen tudi Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.22 je v garažni hiši na Vojkovi ulici v Celju zagorel kup odpadnih stvari. Gasilci PGE Celje so požar pogasili, opravili meritve nevarnih plinov ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.14 je v Zvonarski ulici v Ljubljani v 4. nadstropju večstanovanjskega objekta gorelo v stanovanju. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana je bil požar polno razvit po celotnem stanovanju. Stanovalci so se evakuirali. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, pogasili požar ter pregledali stanovanje. Odklopili so elektriko ter zaprli dotok plina v stanovanje. Prezračili so objekt in Izvedli meritve prisotnosti ogljikovega monoksida (CO) v vseh stanovanjih. Stanovanje je uničeno v celoti. Med gašenjem požara je gasilec doživel toplotni šok. Prevzeli so ga reševalci NMP Ljubljana.

Ob 12.16 so na Malgajevi ulici v Ljubljani občani opazili požar v kletnih prostorih. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da gori v jašku sosednje stavbe. Pred prihodom gasilcev so občani gasili požar z gasilnim aparatom, gasilci pa so ga dokončno pogasili z vodo ter pregledali kletne prostore.

Ob 20.26 je v naselju Gabrče, občina Vrhnika, zagorelo v garaži stanovanjske hiše. Požar je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik objekta. Gasilci PGD Vrhnika, Verd in Stara Vrhnika so izvedli ogled in zavarovanje kraja dogodka in trem osebam, ki so se nadihale dima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in ZD Vrhnika. Reševalci so vse tri osebe oskrbeli na kraju dogodka, eno pa nato prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.34 je v Selu, občina Ajdovščina, zagorel poslovni objekt med dvema hišama. Zgorela je streha in voz. Požar so pogasili gasilci PGD Selo in Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Ob 12.52 je na Cankarjevi ulici v Novi Gorici iz stanovanja v večstanovanjskem objektu smrdelo po zažgani hrani. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, pogasili tlečo hrano, prezračili stanovanje in nudili prvo pomoč neodzivni osebi. Reševalci NMP Ajdovščina so obolelo osebo oskrbeli in jo odpeljali v SB v Šempeter pri Gorici.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 12.31 je v Pristaniški ulici v Kopru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar, odklopili akumulator in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.09 je v ulici Pod Srobotnikom v Straži gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Dolenja Straža in Vavta vas so pogasili požar, odklopili akumulator na vozilu, odstranili vozilo s cestišč ter po razlitih tekočinah posuli vpojna sredstva in očistili cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.12 je nad naseljem Sv. Barbara, občina Škofja Loka, v gozdu zagorelo podrastje. Gasilci PGD Stara Loka in Škofja Loka so pogasili manjši požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.08 je na Viru pri Stični v občini Ivančna Gorica zagorelo v letni kuhinji ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Stična so odstranili plinsko jelenko ter ohladili in pregledali žar na katerem je zagorelo olje. Nevarnosti za požar ni bilo.

Ob 20.19 so ob Arkovi ulici v Ljubljani goreli pragovi na železniških tirih. Gasilci GB Ljubljana so goreče pragove pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.46 so med naseljema Bunčani in Veržej na njivi gorele smeti in odpadno vejevje. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Veržej in Banovci.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.35 so v naselju Planina v občini Semič gasilci PGD Kot-Brezje in Črmošnjice pogasili kurišče v naravnem okolju.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.07 je v Lescah, občina Radovljica, iz vozila iztekalo gorivo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so preprečili nadaljnje iztekanje in vpojna sredstva posuli po izlitem gorivu.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.08 je na Slovenski cesti v Mengšu na parkirišču pri gledališču iz vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nastavili lovilno posodo ter po razlitem gorivu posuli vpojno sredstvo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.39 je na Cesti 25. junija v Novi Gorici iztekalo gorivo iz prenapolnjenega rezervoarja tovornega vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so iz rezervoarja prečrpali okoli 10 litrov goriva in po razlitem gorivu posuli vpojno sredstvo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.22 so na Papirniški cesti v Domžalah, v podjetju v skladišču, kjer zbirajo odpadni papir gospodinjstev naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjsko-Ljubljanske regije sta vadbeno letalsko bombo Ameriške izdelave iz obdobja do leta 1991, kalibra 102 milimetra in teže 11,35 kilograma prepeljala na varno lokacijo, kjer sta izvedla uničenje pirotehničnega naboja. Zavarovanje kraja najdbe, transporta in uničenja so zagotavljali policisti Policijske postaje (PP) Domžale.

Ob 13.42 so v naselju Mali most, občina Logatec, v bližini novogradnje stanovanjske hiše naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-Ljubljanske regije sta Avstro-Ogrski tromblon, kalibra 70 milimetrov, ostanek obdobja 1. svetovne vojne prepeljala na varno lokacijo in ga nadzorovano uničila. Zavarovanje kraja najdbe, transporta in lokacije uničevanja so zagotavljali policisti PP Logatec.

Ob 10.40 so v naselju Trnovec, občina Kočevje, med arheološko preiskavo Jame pod Macesnovo Gorico naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-Ljubljanske regije sta najdena sredstva varno prenesla iz jame in na bližnji varni lokaciji izvedla uničenje dveh ročnih bomb kalibra 55 milimetrov, dveh minometnih min kalibra 45 milimetrov, dveh vžigalnikov eksplozivnih polnitev, dveh eksplozivnih polnitev in 78 kosov električnih detonatorjev številka 8. Zavarovanje lokacije uničevanja so zagotavljali policisti PP Kočevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.10 sta v bližini naselja Kojsko, občina Brda, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 100 mm, mase 13,6 kg, Avstro-Ogrske izdelave, iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 12.46 sta v Grgarskih Ravnah, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,8 kg, Avstro-Ogrske izdelave, iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.40 so na Podbevškovi ulici v Novem mestu pri gradbenih delih našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Ljubljanske in Gorenjske regije sta odstranila in na varnem uničila granato, italijanske izdelave, ostanek 2.svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.37 sta se v Gubčevi ulici v Krškem otroka zaklenila v stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGE Krško so skozi okno s pomočjo lestve vstopili v stanovanje in ga odklenili.

Izpostava Maribor

Ob 13.42 je v bližini naselja Spodnje Vrtiče, občina Kungota, na strmem gozdnem terenu oseba padla in se poškodovala. Gasilci PGD Zgornja Kungota so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.35 so na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 18.24 so na Prešernovi cesti v Oplotnici gasilci PGD Oplotnica nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.47 so v naselju Bukovec v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Zgornja Polskava nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.05 so na Smrečnikovi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto razžagali in odstranili polomljene veje, ki so visele nad sprehajalno potjo.

Izpostava Postojna

Ob 19.42 je med naseljema Tomačevica in Komen, občina Komen, suho drevo zaprlo del cestišča. Gasilci PGD Komen in dežurni delavec cestnega podjetja Sežana so drevo odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.39 so na Javorniku na Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda s tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) v prostor, kjer se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/