Skoči do osrednje vsebine

Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Italiji. Ministra sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in konzul na Generalnem konzulatu RS v Trstu Peter Golob.
Marko Jarc, Vesna Humar, Ksenija Dobrila, Matej Arčon, Walter Bandelj, Peter Golob, Danilo Slokar, Rudi Pavšič stojijo.

Marko Jarc, Vesna Humar, Ksenija Dobrila, Matej Arčon, Walter Bandelj, Peter Golob, Danilo Slokar, Rudi Pavšič. | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Minister Arčon je v izjavi za medije ob koncu delovnega srečanja izrazil veselje, ker je današnje srečanje potekalo v Trgovskem centru v Gorici, “prav tukaj, v kulturnem središču slovenstva v Gorici.” Povzel je vsebinsko bogat sestanek s predstavništvom manjšine, in izpostavil glavno sporočilo današnjega sestanka: da se zelo jasno opredelijo cilji, ki se bodo izpolnjevali z operativnim delom. Izrazil je željo, da do jeseni začrtajo pot do njihove realizacije. Pogovori so tekli v smeri težnje po skupnem zastopstvu, izobraženja, slovenskega jezika in vidne prisotnost Slovencev v tem prostoru. Za uspešno delovanje manjšine, je izredno pomembno tudi močno in stabilno gospodarstvo. Sogovorniki so se strinjali, da je potrebno posebno pozornost nameniti Benečiji in Reziji, kjer se soočajo s številnimi izzivi. Beseda je prav tako tekla o vlogi slovenske skupnosti v okviru projekta Evropska prestolnica kulture Nova Gorica/Gorica 2025. Gre za pomembno priložnost, ki se je ne sme zamuditi. Minister je že danes napovedal, da si bo prizadeval, da se v okviru aktivnosti pripravi tudi največje srečanje Slovencev iz zamejstva, sveta in domovine do sedaj.

Na sestanku so bili prisotni predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, deželni svetnik Danilo Slokar, predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc in Rudi Pavšič, v imenu senatorke Tatjane Rojc, ki se zaradi obveznosti današnjega srečanja ni mogla udeležiti. Predsednika obeh krovnih organizacij sta pozdravila obisk ministra in izrazila zadovoljstvo, da so že na prvem sestanku tako vsebinsko zastavili jasne smernice za prihodnje sodelovanje obeh organizacij, kot tudi vseh slovenskih organizacij v Italiji.

V nadaljevanju je sledilo prijetno neformalno srečanje ministra s predstavniki slovenskih zvez in ustanov, društev ter slovenskimi župani v Italiji.