Skoči do osrednje vsebine

Islamsko skupnost in Srbsko pravoslavno Cerkev v Sloveniji z Uradom vlade RS za demografijo druži skrb za družine in otroke

  • Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo
17. 6. 2022 smo predstavniki Urada vlade RS za demografijo obiskali islamsko in pravoslavno versko skupnost v Sloveniji.
Na delovnem obisku pri islamski skupnosti sta nas sprejela mufti Nevzet Porić in predsednik mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Haris Muratagić, s strani srbske pravoslavne skupnosti pa nas je sprejel paroh Aleksandar Obradović.
Danilo Lončarič se stoje rokuje z Nevzatom Porićem, barvna fotografija.

Obisk Islamske skupnosti. | Avtor: Urad vlade RS za demografijo

1 / 2

Na obisku pri islamski in pravoslavni verski skupnosti je pogovor tekel o aktualnih problematikah, izzivih in predlogih. S sogovorniki smo spregovorili o pomenu spodbujanja veselja do življenja in skrbi za družine, izpostavili pa smo tudi problematiko rodnosti in sobivanja več generacij v družini ter spregovorili o možnostih za sodelovanje.

Islamska skupnost v Sloveniji skrbi za različna področja medsebojnega sodelovanja: izvajajo programe za starejše, skrbijo za mlade, tudi s športnimi dejavnostmi in izobraževanji. Glede rodnosti imamo podobne težave: večinoma imajo družine le po enega ali dva otroka in sledijo slovenskemu povprečju, vse več mladih družin pa se seli v Avstrijo in Nemčijo.

 Predstavnik Srbske pravoslavne Cerkve v Sloveniji duhovnik Aleksandar Obradović nam je v uvodu razkazal cerkev Svetega Cirila in Metoda, na katero je pravoslavna skupnost upravičeno ponosna. V nadaljevanju pogovora smo ugotovili, da je naš skupni problem rodnost, kar se bo dramatično opazilo že čez 10 ali 20 let. Člani pravoslavne skupnosti v Sloveniji so odlično integrirani v slovensko družbo. Pravoslavna Cerkev svojim vernikom nudi redno duhovno oskrbo z bogoslužji in obhajanji slovesnosti in praznikov, skrbijo pa tudi za duhovno oskrbo v bolnišnicah. Vsako nedeljo po maši pa poskrbijo tudi za priložnost medsebojnega spoznavanja in druženje svojih vernikov.

Predstavniki Urada vlade RS za demografijo stojijo s predstavniki pravoslavne skupnosti v Sloveniji in se pogovarjajo.

Obisk pravoslavne skupnosti. | Avtor: Urad vlade RS za demografijo

1 / 2