Skoči do osrednje vsebine

17. seja Sveta za kmetijstvo in podeželje

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila 17. seje Sveta za kmetijstvo in podeželje Republike Slovenije. Osrednja tema je bila seznanitev članov o poteku usklajevanj strateškega načrta nove skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027 z Evropsko komisijo ter s ključnimi odprtimi vprašanji.

Uvodoma je ministrica izrazila željo po dobrem skupnem sodelovanju in tvornem delu v prid kmetijskega sektorja ter predstavila novo vodstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - MKGP (državnega sekretarja dr. Darija Krajčiča in vodjo kabineta Dejana Süča). Člane Sveta je seznanila s trenutnimi aktivnostmi ministrstva, med katerimi je najpomembnejše usklajevanje SN SKP 2023-2027. V medresorskem usklajevanju je Uredba o zagotavljanju izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov, za katero je Slovenija k 1,7 milijona evrov evropskih sredstev dodala še 200 % nacionalnih sredstev. Sprejet je pravilnik o identifikaciji in registraciji drobnice, podpisana je pogodba o izvajanju letalske obrambe pred točo, nadaljuje se delo za izvajanje Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Prav tako je ministrstvo aktivno vključeno v delovno skupino predsednika vlade za pripravo ukrepov za premagovanje draginje energentov in hrane.

Glavna pozornost današnjega Sveta je bila predstavitev aktualnega stanja usklajevanj SN SKP 2023-2027 z Evropsko komisijo, kjer trenutno potekajo intenzivni tehnični sestanki. Odprte točke so zlasti v povezavi z večjo okoljsko-podnebno ambicijo. Vzporedno potekata tudi postopek predhodnega vrednotenja in postopek celovite presoje vplivov na okolje. Ključne ugotovitve in priporočila Evropske komisije ter odzive ministrstva v okviru obeh postopkov je potrebno vključiti v sam strateški načrt. Načrtovano je, da se na letošnjem 60. Mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA (Gornja Radgona, 20. – 25. 8.) predstavi dopolnjen predlog SN SKP. Ključne odprte točke v pogajanjih s Komisijo so: določitev nacionalnih vrednosti za cilje iz Evropskega zelenega dogovora, večja ambicioznost na področju podnebnih sprememb, večja ambicioznost na področju okolja, boljša utemeljitev prerazporeditve neposrednih plačil in vsebinske dileme glede pogojev za proizvodno vezane podpore za govedo, krave dojilje in mleko. Izpostavile so se potrebe po povečanju sredstev za kmetijsko-okoljsko-podnebna-plačila (KOPOP), zaostritvi pogojev pri shemah za okolje in podnebje ''Konzervirajoča raba tal'' ter ''Dodatki za zmanjšanje emisij amonijaka in toplogrednih plinov''. Preučuje se vključitev nove investicijske intervencije na področju obnovljivih virov energije (OVE), umik finančnih instrumentov iz strateškega načrta (predlaga se izvedba iz integralnih sredstev), umik intervencije za pasišča ter podintervencije »Precizno gnojenje in škropljenje«.

V krajši razpravi je bilo članom Sveta pojasnjeno, da bodo prihodnja usklajevanja potekala znotraj horizontalnih delovnih skupin, in da bodo kalkulacije za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD) predvidoma znane konec meseca junija. Pojasnjene so bile tudi težave pri shemi za okolje in podnebje (SOPO) glede dodatkov za zmanjšanje emisij amonijaka in toplogrednih plinov. Nekateri člani so podali argumente za pozitivni prispevek podintervencije »Precizno gnojenje in škropljenje« na okolje.

Svet za kmetijstvo in podeželje je posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ustanovljen na podlagi Zakona o kmetijstvu. Člani sveta so: dr. Andrej Simončič (predsednik, Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Emil Erjavec (Biotehniška fakulteta v Ljubljani),  Roman Žveglič in Danilo Meolic (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS),  Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije), Boštjan Noč (Čebelarska zveza Slovenije), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kmetijskih in živilskih podjetij), Marjan Vindiš (Sindikat delavcev v kmetijstvu), Anton Medved (Sindikat kmetov Slovenije), prof. dr. Branko Kramberger (Fakulteta za kmetijstvo Maribor), Tone Hrovat (Konzorcij biotehniških šol Slovenije), Irena Ule (Zveza kmetic Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine).