Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje generalnih direktorjev za zadeve EU v Parizu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalne direktorice Ksenija Škrilec se je v Parizu udeležila neformalnega srečanja generalnih direktorjev za zadeve EU, ki ga je gostila Francija kot predsedujoča Svetu EU.
zasedanje, dvorana, Ksenija škrilec sedi za mizo

V.d. generalne direktorice Ksenija Škrilec v Parizu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Generalni direktorji so govorili o o odnosih EU s partnerji v Evropi in o aktualnih političnih pobudah v tem kontekstu. V tem okviru so obravnavali tudi prihodnost širitvene politike. Poleg tega so izmenjali poglede o nadaljnjih ukrepih, ki izhajajo iz predlogov Konference o prihodnosti Evrope.

V razpravi je vršilka dolžnosti generalne direktorice Ksenija Škrilec pozdravila krepitev odnosov z našimi evropskimi podobno mislečimi partnerji. Hkrati je opozorila na pomen nadaljevanja širitvene politike ter verodostojnosti EU v tem kontekstu. V sedanjih okoliščinah je namreč širitvena politika bolj kot kadarkoli prej najpomembnejša geostrateška politika EU. Glede prihodnosti Evrope je poudarila pomen uresničevanja predlogov, ki izhajajo iz dialoga z državljani. Ob tem je izpostavila, da je Slovenija odločna zagovornica suverene, odprte in politično tesneje povezane Unije ter ostaja zavezana uspehu in nadaljnjemu razvoju evropskega projekta.