Skoči do osrednje vsebine

Jugoslavija, moja dežela in Milena Zupančič nagrajeni na gledališkem festivalu v Banjaluki

Na 24. mednarodnem gledališkem festivalu Petar Kočić v Banjaluki so nagradili predstavo Gledališča Koper Jugoslavija, moja dežela in igralko Mileno Zupančič. Okrogle mize po predstavi Jugoslavija, moja dežela se je kot predstavnik Ministrstva za kulturo udeležil mag. Gregor Jagodič.
Nagrajenci mednarodnega gledališkega festivala v Banjaluku na odru

Nagrajenci 24. mednarodnega gledališkega festivala Petar Kočić v Banjaluki | Avtor: Festival Petar Kočić v Banjaluki

Večkrat nagrajena predstava Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirača je dobila še eno nagrado, tokrat nagrado za najboljšo moško vlogo, ki jo je za vlogo Nedelka dobil igralec Boris Šavija. Predstava Koprskega gledališča je nastala po istoimenskem romanu Gorana Vojnovića ter v koprodukciji z Gledališčem Prijedor in Fundacijo Friedrich Ebert Stiftung. Predstava je na festivalu požela stoječe ovacije.

Milena Zupančič je posebno nagrado za igralsko partnerstvo dobila za igro z beograjskim igralcem Miodragom Mikijem Kristovićem v predstavi Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata in izvedbi Beograjskega dramskega gledališča. Predstava je nastala po predlogi dramskega besedila Milana Ramšaka Markovića.

Predstavi Jugoslavij, moja dežela je sledila okrogla miza. Mag. Jagodič je v razpravi med drugim poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave cehovskih praks. Poleg tega je osvetlil sporočilo predstave Jugoslavija, moja dežela o grozotah vojne in njenih posledicah, ki na različnih področjih osiromašijo več generacij. Kot je na okrogli mizi povedal mag. Jagodič, mora kultura vendarle preseči ekonomske, politične, vojaške in druge delitve, saj je umetnost tudi lahko orodje za doseganje miru. Razumevanje umetnosti drugih narodov in kultur med drugim, tako mag. Jagodič, lahko preprečuje različne konflikte.

Ob robu festivala se je mag. Jagodič sestal s predstavnico Ministrstva za kulturo Republike Srbske v Banjaluki Tatjano Đaković in direktorico Narodnega gledališča Republike Srbske v Banjaluki Dijano Grbić. Govorili so o možnostih in pobudah nadaljnjega sodelovanja.

Gledališki festival je potekal od 6. do 11. junija 2022.

Vsem dobitnikom nagrad iskreno čestitamo. Prav tako jim čestitamo za uspehe na obsežnem mednarodnem sodelovanju.