Skoči do osrednje vsebine

Razvojni projekti Maribora so lahko zgled celotni državi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko danes mudil na delovnem obisku v Mariboru.

V uvodu obiska se je najprej srečal z vodstvom Agencije za energijo in jo izpostavil kot odličen primer decentraliziranosti Slovenije. V nadaljevanju se je srečal z mariborskimi predstavniki s področja energetike in po pogovoru izpostavil, da je bil Maribor od nekdaj center slovenske energetike, zato ni naključje, da je danes tam. Maribor že pogleduje proti obnovljivim virom energije, kar pozdravljam, je povedal premier Golob in dodal, da je zdaj pravi čas za zeleni preboj. Ključno pri tem je, da za udejanjanje zelenega preboja pridobimo kadre z odličnim znanjem s področja energetike, je še povedal.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se je vladna ekipa srečala z rektorjem Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravkom Kačičem in dekanom Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko prof. dr. Gorazdom Štumbergerjem. Po srečanju je premier Golob poudaril, da stavi na družbo znanja, zato se je danes namenoma ustavil na tej fakulteti. »Samo z znanjem bomo našo državo spravili do točke, da bo socialno pravična in solidarna, ljudje pa bodo lahko dostojno živeli«, je povedal po srečanju.

V nadaljevanju programa je sledil obisk Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, kjer so predsedniku vlade ter ministricama predstavili inovativne prakse ter mednarodno uspešne projekte s področja priprave slaščic, barmanstva in wellness tretmajev.

V izjavi za medije v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor je predsednik vlade izpostavil, da ima Maribor ogromno za ponudit in pokazat celotni Sloveniji. Njegov obisk je ravno to: priznanje Mariboru in regijskim projektom, na katere smo lahko vsi Slovenci ponosni. »Verjamem, da bomo lahko nekatere stvari še bolje razvijali, predvsem pa, da bomo znali Mariboru vrniti del tistega sijaja, ki ga je nekoč imel«, je poudaril.

Predsednik vlade verjame, da je edini pravi razvoj Slovenije policentrični razvoj in da vzhodnemu delu Slovenije manjka enakovredna prestolnica Ljubljani. »Želim si, da bi Mariboru to uspelo doseči v naslednjih letih«, je dodal.

Odzval se je tudi na aktualna vprašanja v zvezi z blaženjem energetske in prehranske blaginje. Oblikovani sta dve delovni skupini, ki bosta do konca junija pripravili predlog ukrepov. Vprašanj se bomo lotevali zaporedno, začeli bomo pri nafti in naftnih derivatih, sledita električna energija in hrana, na koncu še plin. V takem vrstnem redu bodo ljudje tudi soočeni z draginjo, je povedal.

Na področju zdravja je izpostavil, da ekipa na zdravstvenem ministrstvu že pripravlja izhodno strategijo za covid na eni strani in interventno zakonodajo, ki bo pripravila temelje za reformo, na drugi. Predsednik vlade pričakuje, da bosta oba zakona vložena v parlamentarno proceduro do 15. julija.

Premier Golob je popoldan obiskal še Dom Danice Vogrinec ter Narodni dom Maribor, obisk pa bo zaključil s srečanjem z vodstvom Nogometnega kluba Maribor na Stadionu Ljudski vrt. Ob robu obiska se je premier Golob Mariborčanom zahvalil za topel sprejem in ponovno poudaril, da Maribor izvaja veliko razvojnih projektov, ki so lahko zgled celotni državi.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko danes mudil na delovnem obisku v Mariboru

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko danes mudil na delovnem obisku v Mariboru | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 7