Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. junija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.25 se je na poti na Okrešelj v Logarski dolini, občina Solčava, pri zdrsu poškodoval pohodnik. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.56 je v smeri Zajeda v steni Brane, občina Kamnik, padel plezalec in si poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Kamnik so aktivirali dežurno helikoptersko ekipo. Helikopter Slovenske vojske z dežurno posadko GRS z Brnika je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.03 se je pri spustu s slapa Boka, občina Bovec, poškodovala planinka. Reševalci GRS Bovec so poškodovanko oskrbeli na kraju in pripravili za reševanje s helikopterjem SV. Helikopter SV je nato poškodovanko skupaj z združeno ekipo GRS–HNMP prepeljal v dolino na letališče v Bovec, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Tolmin in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 12.20 sta se na poti na Debeljak, občina Bovec, zaplezala planinca. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec. Oba nepoškodovana planinca je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo GRS– Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 10.17 se je v naselju Smolnik, občina Ruše, prevrnil traktor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Smolnik so zavarovali kraj dogodka, zavarovali traktor in odklopili akumulator. Traktorista so na kraju preventivno pregledali reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 9.25 so v bližini naselja Sopotnica, občina Škofja Loka, čebele popikale osebi. Gasilci PGD Bukovica so jima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka. Reševalci NMP Škofja Loka so eno osebo oskrbeli na kraju, drugo osebo pa je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku prepeljal v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Oseba je med letom v UKC preminula.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.38 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Bovca v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 se je v naselju Novokračine, občina Ilirska Bistrica, pri padcu z višine poškodovala oseba. Zaradi suma poškodbe hrbtenice so bili aktivirani prvi posredovalci AED Jelšane, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica. Skupaj so nato osebo dokončno oskrbeli in prepeljali do heliporta v Ilirsko Bistrico, od koder jo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo HNMP. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do helikopterja SV.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 18.02 je na območju naselja Desinec, občina Črnomelj, pod vodstvom Policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. Sodelovali so vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije za Dolenjsko. Ob 19.15 so domači pogrešano osebo našli na domačiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.15 sta v naselju Globoko, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in posuli z vpojnimi sredstvi po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice reševalci NMP Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.04 so na ulici XIV. divizije v Celju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje reševalci NMP Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.54 se je na Kvedrovi cesti v Kopru pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 sta v križišču Celovške ceste in Kosmačeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli po vozišču razlite tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.55 se je na cesti med Drežnico in Kobaridom, občina Kobarid, v prometni nesreči kombiniranega vozila poškodovala oseba. Oskrbeli so reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin in jo prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci PGD Kobarid so na vozilu preventivno odklopili akumulator, vozilo odstranili s cestišča, posuli in počistili so razlite motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 9.05 je na avtocesti med Uncem in Postojno, občina Cerknica, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica in Logatec, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.20 je zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše v kraju Padeški Vrh ,občina Zreče. Gasilci PGD Stranice, Gorenje pri Zrečah in Zreče so požar pogasili, pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Požar je kuhinjo v celoti uničil. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.16 je v naselju Podplešivica, občina Brezovica, zagorelo osebno vozilo, ki je bilo parkirano v gospodarskem poslopju. Posredovali so gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica, Vnanje Gorice in Brezovica. Vozilo so s tehničnim posegom zvlekli iz objekta, odklopili akumulator in pogasili uničeno vozilo ter goreč del gospodarskega poslopja. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 19.21 je je na Robovi cesti na Vrhniki gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vrhnika, Verd in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo, opravili pregled s termovizijsko kamero in očistili vozišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.42 je v Grobeljskem drevoredu v Mengšu gorela lipa v spodnjem delu debla. Požar so pogasili gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu, Topole in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

Ob 18.48 je v Zadružni ulici, občina Komenda, gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Moste in Komenda.

Izpostava Postojna

Ob 3.10 so v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, ob stanovanjski hiši gorela drva. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so pogasili požar. Na stavbi je bilo poškodovano okno in odpadel je del ometa s fasade. Zgorela je tudi krožna žaga. Nastalo je nekaj materialne škode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.03 je na Sv. Duhu v Dravogradu na dvorišču podjetja zagorel odpaden papir in palete. Požar so pogasili gasilci PGD Dravograd.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 14.42 se je v Bukovžlaku, občina Celje, na deponiji Regijskega centra za ravnanje z odpadki sprožil požarni alarm. Posredovali so gasilci PGE Celje in pogasili požar v zunanjem kontejnerju.

Izpostava Maribor

Ob 1.05 je Ob železnici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za plastiko. Že pred prihodom gasilcev so mimoidoči delno sami pogasili. Gasilci JZ GB Maribor so požar dokončno pogasili ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.01 je v naselju Močilno, občina Radeče, iz vozila iztekale motorne tekočine po vozišču. Gasilci PGE Celje so z vpojnim sredstvom posuli razlitje in očistili vozišče.

Izpostava Maribor

Ob 21.47 je ob Tržaški cesti v Mariboru na tovornem parkirišču slovenskih železnic iz enega od tovornih vozil izteklo med 50 in 100 litrov nafte. Gasilci JZ GB Maribor so izteklo nevarno snov posuli z vpojnimi sredstvi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.39 je v bližin Predmeje, občina Ajdovščina, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila neeksplodirana ubojna sredstva iz obdobja prve svetovne vojne v skupni masi 86,94 kilograma.

Ob 13.50 sta v kraju Krn v občini Kobarid pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v okolici stanovanjskega objekta odstranila najdenih 8 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev različnih kalibrov, v skupni teži 8,22 kg. Vse najdbe avstrijske in italijanske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.01 je bila v ulici Cesta prekomorskih brigad v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, v večstanovanjsko–poslovnem objektu v okvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so s tehničnim posegom odprli dvigalo in tako iz dvigala rešili ujeto osebo. O dogodku je bila obveščena pristojna servisna služba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.15 je v Vorančevi ulici na Muti v stanovanjskem objektu počila vodovodna cev in zalila prostore objekta. Gasilci PGD Muta so izčrpali vodo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.26 se je v naselju Klek, občina Trbovlje, nagnilo drevo čez vozišče. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Klek.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v ponedeljek popoldan in zvečer v notranjosti države ob prehodu vremenske fronte možna krajevna neurja z vetrom, nalivi, možna je tudi toča. Nevihtni sistemi bodo predvidoma potovali od severozahoda proti jugovzhodu. Nevihtno dogajanje se bo v noči na torek umirilo.