Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. junija 2022.

Potresi

Ob 11.45 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Bovca, 79 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Čezsoče, Bovca, Kal-koritnice, Kobarida in okoliških krajev.

Iskanje pogrešane osebe

Ob 7.40 se je pod vodstvom Policije, na reki Dravi v občini Podvelka, nadaljevalo iskanje osebe, pogrešane od 8.6.2022. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuhred, potapljači Podvodne reševalne službe Velenje in Podvodne reševalne službe Maribor. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.30 si je v bližini Studorskega prevala, občina Bohinj, planinka poškodovala roko. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter Slovenske vojske (SV). Poškodovanca so oskrbeli, helikopter ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.18 sta na Kaninu, občina Bovec, pri sestopu s krožne poti zašla pohodnika. Poškodovana nista bila. Z navodili so ju v dolini usmerili gorski reševalci GRS Bovec.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 si je kolesar pri spustu z Porezna, občina Cerkno, zlomil gleženj. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter SV. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli, helikopter SV ga je prepeljal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.03 se je na vzletišču za jadralne padalce Kobala v občini Tolmin pri vzletu poškodovala padalka. Posredovali so reševalci GRS Tolmin. Zaradi suma poškodbe hrbtenice je poletel helikopter SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Poškodovanko je helikopter prepeljal v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.40 so v Poženelovi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP Laško dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.04 je pri Gabrovki, občina Litija, v gozdu nenadno obolel občan. Gasilci PGD Gabrovka so svojcem nudili spremstvo pri prevozu v dolino do reševalnega vozila. Reševalci NMP Litija so obolelega na kraju oskrbeli in pripravili za prevoz s helikopterjem SV, ki ga je z dežurno ekipo HNMP na krovu prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 17.18 je pred gostilno v Breznikovi ulici v Domžalah osebo obšla slabost. Padla je na tla in si presekala glavo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so poškodovanega oskrbeli do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.35 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Slovenj Gradec. Iz tamkajšnje bolnišnice so v UKC Ljubljana prepeljali obolelega pacienta.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.06 sta na avtocestnem odseku Drnovo – Čatež, občina Brežice, trčili kombinirano in osebno vozilo s pripeto počitniško prikolico, ki se je prevrnilo in ustavilo ob obcestni ogradi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, iz prikolice iznesli plinsko jeklenko, preprečili iztekanje motornih tekočin, prečrpali gorivo iz rezervoarja, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter postavili vozilo in prikolico na kolesa. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so opravili pregled udeleženih oseb.

Ob 22.6 je v naselju Podgorje ob Sevnični, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo z regionalne ceste v obcestni jarek. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so na kraju ugotovili, da njihova pomoč ni potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je v Cegelnici, občina Naklo, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka ter vozilo postavili nazaj na cesto. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli na kraju.

Ob 14.49 je prišlo do prometne nesreče motorista na Bukovem vrhu, občina Gorenja vas – Poljane. Reševalci NMP Škofja Loka so motorista oskrbeli. Posredoval je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik in poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Poljane so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.43 sta na primorski avtocesti za izvozom Brezovica, občina Brezovica, v smeri Kopra motorista trčila v osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovanih motoristov. Reševalci so ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.41 se je na cesti Kočevje–Ribnica pri vasi Mrtvice, občina Kočevje, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Reševalci NMP Kočevje so ga oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kočevje. Poletel je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik in motorista prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 17.03 je v Kamniški Bistrici v neposredni bližini piknik centra pri Juriju osebno vozilo zapeljalo z makadamske ceste v brežino in obstalo na boku. V vozilu je ostal ukleščen voznik. Gorski reševalci GRS Kamnik, ki so se nahajali v bližini in občani Kamniške Bistrice ter gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali proti prevrnitvi, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, vozilo z avtodvigalom dvignili iz pod brežine in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Poškodovani voznik je bil odpeljan v UKC Ljubljana, na kraju so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 6.08 je na cesti med Benediktom in Spodnjo Ščavnico v naselju Ihova, občina Benedikt, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Benedikt in Gornja Radgona so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika, prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Lenart. Osebno vozilo, ki je zdrsnilo okoli 20 metrov po klančini, so gasilci potegnili nazaj na vozišču.

Ob 19.56 je na AC med Tepanjem in Slovensko Bistrico, okoli 2,5 kilometrov pred izvozom Slovenska Bistrica-Jug, občina Slovenska Bistrica, prišlo do trčenja med kombiniranim in osebnim vozilom. Kombinirano vozilo se je prevrnilo na bok, prišlo je do iztekanja motornih tekočin. Vsi potniki so nepoškodovani zapustili vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, postavili kombi vozilo na kolesa in posipali ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.09 sta v ulici Mirce v Ajdovščini v križišču trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji, na poškodovanih vozilih odklopili bateriji, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin na vozišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.29 je v naselju Sela pri Šentjerneju, občina Šentjernej, voznik padel s  traktorja in ostal ukleščen pod njim. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili osebo izpod traktorja in ga predali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki so poškodovanega na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.26 se je na cesti Prevalje–Šentanel v občini Prevalje osebno vozilo prevrnilo na bok, pri tem pa sta se voznik in sovoznik telesno poškodovala. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz avtomobila rešili eno osebo ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovanca sta bila odpeljana v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.53 je v Kotljah, občina Ravne na Koroškem, padel motorist in se pri tem poškodoval. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pomagali reševalcem Zdravstveno reševalnega centra (ZRCK) Ravne pri njegovi oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Prepeljan je bil v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.39 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, zagorelo ostrešje vikenda. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju, Podčetrtek in Imeno so požar, ki je uničil ostrešje v velikosti 10 x 8 metrov, v bivalnem delu pohištvo in del fasade, pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostore in prekopali posamezna žarišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 se je v Šarhovi ulici v Ljubljani v stanovanju v večstanovanjski stavbi na štedilniku smodila pozabljena hrana. Pred prihodom gasilcev je stanovalec posodo s hrano že odstranil s štedilnika. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so prostore preventivno pregledali, jih skupaj s stopniščem prezračili in ohladili pregreto posodo.

Izpostava Maribor

Ob 20.46 je v Spodnji Voličini, občina Lenart, zagorel je večji kup smeti ob gradbišču pri osnovni šoli, nato pa še okoli 40 kvadratnih metrov plastične zaščitne mreže ob gradbenem odru za pleskanje fasade. Gasilci PGD Voličina in Selce so ogenj pogasili, zaščitna mreža je zgorela, gasilci pa so s termo kamero preventivno pregledali ostrešje, ki je bilo v stiku z mrežo, ravno tako so prekopali žareči kup odpadkov, jih pregledali s termo kamero in nato dokončno pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.15 je v naselju Sveti Jurij ob Ščavnici v istoimeni občini zagorelo olje na štedilniku v kuhinji stanovanjske hiše. Domačini so do prihoda gasilcev požar pogasili. Gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici, Dragotinci in Stara Gora so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.45 je bil ob hitri cesti H4 pri nadvozu prek reke Vipave, občina Vipava, opažen požar v naravnem okolju. Gasilci PGD Vipava so pogasili okoli 20 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Ptuj

Ob 11.57 je v Slovenji vasi, občina Hajdina, zagorela pokošena trava. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Slovenja vas in Hajdoše.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.28 sta v Starem trgu v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.38 so se na Tržaški cesti, občina Logatec, zaradi zamašene cevi fekalije prelivale v ribnik, kjer je prišlo do pogina rib. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dolnji Logatec so opravili meritve. Na lokaciji so bile vse pristojne službe. Komunalno podjetje bo saniralo zadevo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.05 so v Ragovem logu v Novem mestu v gozdu naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili topovsko granato kalibra 76,5 milimetrov iz obdobja Kraljevine Jugoslavije, 18 kosov pehotnega streliva, dva vžigalnika topovske granate in en vžigalnik minometne mine, vse ostanek iz 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 21.05 so na Dolenjski cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Reševalcem so pomagali pri prenosu v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 15.20 so v Železnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata v stanovanje in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe.

Ob 15.30 so na sprehajalni poti pod Pekrsko gorco v Mariboru gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili drevo, ki je oviralo sprehajalce.

Ob 22.12 so v Ulici Vita Kraigherja, gasilci JZ GB Maribor, s pomočjo avto lestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.27 so na Stari poti v Solkanu gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica odprli vrata v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Nova Gorica so jo oskrbeli in jo odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 18.05 se je podrlo drevo na lokalno cesto v naselju Porezen v občini Tolmin. Gasilci PGD Podbrdo so drevo odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.02 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah v večstanovanjskem objektu gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/