Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. junija 2022.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 18.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Črnomlja, 68 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Petrove vasi, Mihelje vasi, Nestoplje vasi, Črnomlja, Semiča ter okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 12.02 je v naselju Praprotna Polica, občina Cerklje na Gorenjskem, drevo ogrožalo stanovanjsko hišo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik in Velesovo so s pomočjo avtolestve razžagali in odstranili drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.52 je na Goriški cesti v Cerknem močan sunek vetra odkril streho. Gasilci PGD Cerkno so s tehničnim posegom odstranili del poškodovanega objekta.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 16.34 so v Latkovi vasi, občina Prebold, gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija reka s tehničnim posegom rešili otroka, ki je plezal po strehi delavnice in padel vanjo. Ponesrečencu so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje in Žalec.

Izpostava Kranj

Ob 11.02 se je na poti iz Soriške Planine proti Bohinju, občina Železniki, pri padcu poškodoval kolesar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Bohinj, nato pa je bil s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno posadko Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 17.00 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.46 so v naselju Tolsti Vrh pri Mislinji gasilci PGD Mislinja nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK), ki so jo nato oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Slovenj Gradec.

Ob 14.53 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.54 sta na avtocesti pri Zalokah, občina Krško, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč pri čiščenju vozišča in pri odstranitvi vozil. V nesreči so se tri osebe poškodovale, eno so reševalci NMP Krško prepeljali v SB Brežice.

Ob 17.56 sta v naselju Dvorce, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji in pri odstranitvi vozil. Reševalci NMP Brežice so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 14.00 je na cesti Sovodenj–Cerkno, občina Gorenja vas - Poljane, padel motorist in neodziven obležal. Gasilci PGD Sovodenj in Trebija so poškodovanem motoristu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.56 sta na Industrijski cesti v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba, oskrbeli so jo reševalci NMP Domžale. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci cestnega podjetja.

Ob 10.02 sta v naselju Žimarice, občina Sodražica, trčili osebni vozili. V nesreči sta se dve osebi poškodovali, oskrbeli so ju reševalci NMP Ribnica in ju prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in vozili odmaknili s cestišča. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 13.39 sta na avtocesti Ljubljana–Vrhnika, pred izvozom Brezovica na prehitevalnem pasu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in na razlite okolju nevarne tekočine posuli absorbent. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 10.40 sta v bližini osnovne šole v Limbušu v občini Maribor trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.28 sta na regionalni cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovane osebe, odstranili vozili z vozišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Tolmin odpeljali v SB v Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.10 sta na cesti Črnomelj–Vinica v naselju Hrast pri Vinici, občina Črnomelj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z absorbentom posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu v nesreči poškodovani osebi reševalcem NMP Črnomelj, ki so oba poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Novo mesto. V času nesreče je bila cesta popolnoma zaprta.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 15.59 je v Ulici na Hribu v Novem mestu gorela stanovanjska hiša. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar, ki je zajel kurilnico in spodnje prostore hiše, pogasili, odklopili plinske napeljave, prostore prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju sta bila prisotna tudi dežurni delavec elektro službe in dežurni delavec upravljavca plinovodnega omrežja. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 9.07 je v naselju Bizeljsko, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Bizeljsko.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.21 je na Zaloški cesti v Ljubljani na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Mimoidoči so vozilo odmaknili od ostalih vozil in ga delno pogasili. Požar so dokončno pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 12.02 je v Rižani, občina Koper, prišlo do uhajanja plina iz plinohrama. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka ugotovili, da je pri opravljanju kontrolnih meritev na plinohramu prišlo do poškodbe dela varnostnega ventila, zaradi česar se je sprostila večja količina plina. Gasilci in izvajalec kontrolnih meritev, ki si je pri tem poškodoval desno roko, so zaustavili uhajanje plina iz plinohrama.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 9.38 se je na krožišču ulice Istrskega odreda v Kopru iz kombiniranega vozila za prevoz tovora prevrnila večja baterija za viličarje, ki je sestavljena iz dvajsetih baterij. Iz poškodovanih baterij se je po cestišču razlila žveplena kislina. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in ločili posamezne module ter jih spravili v zabojnik za prevoz. Ves čas so okolico varovali z razpršeno vodo, saj so iz modulov uhajali dražeči hlapi žveplene kisline. Poškodovano baterijo je prevzela služba podjetja odgovorna za transport, hrambo in prevzem takih odpadkov. O nesreči so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 so na Trgu Osvobodilne fronte v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč delavcem Komunalnega podjetja Ljubljana pri sanaciji razlitja motornega olja, ki je na več lokacijah iztekalo iz poškodovanega mestnega avtobusa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.33 se je na Vojkovi cesti v Novi Gorici na bencinskem servisu s tovornega vozila prevrnila manjše plastična cisterna. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so z vpojnim sredstvom nevtralizirali iztekle tekočine in cisterno postavili na vozilo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.46 so v kraju Gračič, občina Zreče, Gasilci PGD Zreče z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 6.39 so v več stanovanjskem objektu na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Ob 15.41 so v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina s pomočjo avtolestve odstranili plakat, ki je visel preko cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 8.57 je v naselju Predoslje, občina Kranj, v kleti stanovanjske hiše iztekala voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so posesali manjšo količino vode.

Ob 9.26 so v naselju Olševek, občina Šenčur, gasilci PGD Olševek odstranili podrto drevo s ceste.

Ob 10.36 se je v naselju Sebenje, občina Tržič, v stanovanju nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Križe so nudili pomoč policiji do prihoda reševalcev NMP.

Ob 15.24 so v Soteski, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka nudili pomoč policiji pri nalaganju vozila na vozilo vlečne službe.

Ob 17.48 je v naselju Bašelj, občina Preddvor, ogromna veja ogrožala mimoidoče. Gasilci PGD Preddvor so zavarovali kraj dogodka in vejo varno odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.10 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani v stanovanju bloka zaradi okvare na bojlerju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so pokvarjen bojler odstranili iz sistema in ustavili iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 5.26 je v naselju Urh, občina Slovenska Bistrica, drevo padlo čez glavno cesto, zaradi česar je le-ta bila zaprta. Gasilci PGD Tinje so drevo razžagali, odstranili s ceste in cesto počistili, da je lahko promet ponovno stekel.

Ob 10.37 so na Slovenski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odstranili del pločevinaste kritine, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 13.56 so v naselju Rogoznica, v občini Lenart, gasilci PGD Selce nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.25 so na parkirišču ob Kolodvorski ulici v Črnomlju veje poškodovanega drevesa ogrožale osebna vozila in pešce. Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo avto lestve in vrvne tehnike veje obžagali ter odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.41 so na Rudarski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje -mesto nudili pomoč pri izvleki tovornega vozila, ki je nasedlo na neravnem kamnitem cestišču.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/