Skoči do osrednje vsebine

Slovenija izvoljena v ECOSOC za obdobje 2023–2025

Slovenija je bila v Generalni skupščini Združenih narodov prvič izvoljena v Ekonomski in socialni svet Združenih narodov (angleško United Nations Economic and Social Council - ECOSOC). Ponosni smo na uspeh - prejeli smo kar 176 glasov - in uspešno delo vseh, ki so delali pri tem projektu.
glasovanje

Slovenija izvoljena v ECOSOC za obdobje 2023-2025 | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija si bo kot članica v obdobju 2023–2025 prizadevala za uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 (Agenda 2030) in prispevala k iskanju ustreznih rešitev za globalne izzive. Članstvo v ECOSOC bo tudi priložnost za poglobljeno sodelovanje z ostalimi državami članicami.

ECOSOC, ki ga sestavlja 54 držav članic, je eden izmed glavnih organov Organizacije združenih narodov (OZN), v okviru katerega poteka usklajevanje treh dimenzij trajnostnega razvoja – ekonomske, socialne in okoljske. V njegovem delu sodeluje več kot 1.600 nevladnih organizacij s posvetovalnim statusom. ECOSOC povezuje številne organe OZN – regionalne ekonomske in socialne komisije ter funkcionalne komisije, pa tudi specializirane agencije, programe in sklade, ki so namenjeni implementaciji razvojnih zavez.