Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. junija 2022.

Neurje

Izpostava Koper

Ob 4.33 je v hotelu na Morovi ulici v Izoli podtalnica zalila kletne prostore. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola so prečrpali okoli 20 kubičnih metrov vode.

Ob 4.37 je v ulici Obala, naselje Lucija, občina Piran, skozi odtočno cev klime, meteorna voda tekla v stanovanje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so odtok ločili od žleba ter preprečili nadaljnje zamakanje.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 5.39 je v naselju Rešpoh-del, občina Maribor, zemeljski plaz poškodoval cesto. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so plaz pokrili z folijo.

Ob 7.50 je v Gaju nad Mariborom zemeljski plaz odnesel del cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so s folijo so pokrili plaz, plazovito območje zavarovali in ga začasno sanirali.

Ob 7.54 je prišlo v Kamniški Grabi v Bresternici, občina Maribor, do plazenja. Zemeljski plaz na površini približno 120 kvadratnih metrov ogroža stanovanjsko stavbo. Gasilci PGD Kamnica so plaz pokrili.

Ob 10.43 so v Gaju nad Mariborom gasilci JZ GB Maribor s folijo pokrili zemeljski plaz, plazovito območje zavarovali in ga začasno sanirali.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 22.20 so v naselju Grad, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje odstranili podrto drevo s ceste.

Ob 22.26 so v bližini naselja Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje odstranili podrto drevo s ceste.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.25 se je v občini Radlje ob Dravi nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo v reki Dravi. Gasilci PGD Vuhred so s čolnom iskali pogrešano osebo, vendar je niso našli. Iskanje se bo nadaljevalo v prihodnjih dneh.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.30 sta na regionalni cesti v Sevnici trčila tovorno in kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 13.25 se je na cesti Britof–Šenčur, občina Kranj, osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili baterijo, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, potegnili vozilo nazaj na cesto in nudili prvo pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Ob 13.39 sta na avtocesti Brnik–Vodice, smer Ljubljana, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.09 je na gorenjski avtocesti med izvozoma Šmartno in Brod, občina Ljubljana, v smeri proti Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča na brežino in obtičalo med drevesi. Regijski center za obveščanje Ljubljana je podatek o nesreči prejel iz vozila preko sistema E-call. Ker iz vozila ni bilo odziva so bile na kraj napotene vse pristojne službe. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili iz vozila eno poškodovano osebo ter preventivno pregledali okolico. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Na kraju so bili prisotni tudi policisti in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Ob 10.36 je na Cesti II. grupe odredov v Ljubljani voznik osebnega vozila s cestišča zapeljal na brežino in se prevrnil na streho v potok. Do prihoda gasilcev na kraj je voznik sam prišel iz vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator preprečili iztekanje motornih tekočin in vozilo postavili na kolesa. Lažje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.57 sta v bližini parkirišča za Magdalensko goro, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Šmarje Sap in Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, eno vozilo je bilo električno in so odklopili baterijo in akumulator v drugem vozilu. Reševalci so odpeljali eno osebo, druga oseba bo sama odšla v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.04 je v Dolgi ulici, občina Moravske Toplice, vozilo trčilo v propust, pri tem se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali in pregledali kraj dogodka. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota odpeljali v SB Murska Sobota.

Ob 16.04 sta na relaciji Rankovci–Gederovci, občina Tišina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, zagotovili požarno varnost in nudili pomoč ostalim interventnim službam.

Izpostava Ptuj

Ob 15.59 je v Placarju, občina Destrnik, osebno vozilo trčilo v steber javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali ponesrečenki do prihoda NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.40 je v naselju Lipje, občina Velenje, zagorel zapuščen stanovanjski objekt. Gasilci PGD Velenje, Vinska gora in Bevče so kraj zavarovali ter pogasili ogenj.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.45 se je na Glinškovi ploščadi v Ljubljani kadilo iz stanovanja. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana na kraj je lastnik sam odstranil prežgano hrano s štedilnika in stanovanje prezračil. Gasilci so pregledali stanovanje, materialna škoda ni nastala.

Ob 18.45 se je kadilo iz stanovanja v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka na Hudovernikovi ulici v Ljubljani. Lastnik je dal v pečico meso in odšel z doma. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto kraj se je lastnik vrnil domov odstranil zažgano meso in prezračil stanovanje. Gasilci so pregledali stanovanje, materialna škoda ni nastala.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.20 je v ulici Na griču v Dolenjskih Toplicah zagorelo v pritličnih prostorih stanovanjske hiše. Požar v enem od prostorov pritličja so pogasili gasilci PGD Dolenjske Toplice, Podturn, Soteska in Dobindol. Ogenj je uničil opremo prostora, nekaj računalniške opreme in zadimil pritličje. Gasilci so prezračili prostore hiše in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.56 je bil v Runtolah v občini Celje opažen ogenj v naravnem okolju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so na kraju dogodka ugotovili, da gori manjši kup odpadkov, ki so ga pogasili in preventivno pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 je v kleti ob Štukljevi cesti v Ljubljani v večstanovanjski zgradbi smrdelo po amonijaku. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da zunaj smrdi po neznani snovi, prav tako je bil vonj zaznan v kleti. Merilci niso zaznali nobenih odstopanj, zato so aktivirali tudi plinarno, ki je dodatno izmerila prisotnost plinov, prisotnosti plina ni bilo zaznati. Upravniku so naročili, da prezračijo prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.11 je v Šolski ulici v Slovenskih Konjicah izteklo gorivo iz parkiranega vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice so madež na površini približno 500 kvadratnih metrov posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.29 je bilo v potoku Vrtojbica v občini Šempeter - Vrtojba, opaženo penjenje vode in pogin rib. Ugotovili so, da se je v industrijski coni v Šempetru pri Gorici prevrnilo večje število palet detergenta za pranje perila, ki je odtekalo v meteorne jaške in nato v potok. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Šempeter so na kraju z zamašitvijo jaškov preprečili nadaljnje onesnaženje, razlito snov posesali in sanirali industrijsko halo ter kontrolirali morebitno širjenje razlite tekočine po vodotoku. Zaradi onesnaženja je poginilo približno 80 kg rib. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe in čezmejni organi.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.29 so na Podgorski cesti v Velenju gasilci PGD Pesje iz prostorov zaklonišča izčrpali meteorno vodo, ki je zalila zaklonišče v preteklih dneh.

Ob 17.38 je v Stritarjevi ulici v Žalcu voda zalila klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Žalec so večji del vode izčrpali iz objekta. Na kraju so gasilci pustili dve črpalki saj voda še vedno zaliva objekt. Na kraju je tudi bila komunalna služba.

Izpostava Koper

Ob 4.15 so v Ulici ob stari bolnici v Izoli, gasilci JZ GB Koper na streho ponovno postavili in popravili obstoječo ponjavo ter preprečili na daljno puščanje vode v stanovanje.

Izpostava Kranj

Ob 13.03 so na Planini v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili osebo. Dvigalo so izklopili ter obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.11 so Na Vovčne, občina Horjul, gasilci PGD Horjul v stanovanjski hiši so posesali izteklo vodo s tal v kuhinji in dnevni sobi.

Izpostava Maribor

Ob 9.50 je v naselju Srednje, občina Maribor, meteorna voda na cesto nanesla blato. Gasilci PGD Kamnica so očistili približno 30 metrov ceste.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.27 so v naselju Ropoča, občina Rogašovci, gasilci PGD Sveti Jurij odstranili blato s cestišča in dvorišča stanovanjske hiše.

Ob 14.42 so v naselju Sveti Jurij, občina Rogašovci, gasilci PGD Sveti Jurij očistili obcestni propust ter odstranili nanos blata z dela cestišča.

Ob 17.09 je v nakupovalnem centru v Murski Soboti v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom rešili osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.38 so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica posredovali v Zdravstveni dom (ZD) Nova Gorica, kjer jim zamaka zabojnik, ki ga uporabljajo za covid testiranje. Zabojnik so prekrili s ponjavo.

Ob 10.03 so na Industrijski cesti v Kobaridu gasilci PGD Kobarid očistili zalit industrijski jašek, zaradi katerega je bila motena proizvodnja.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.30 so na Zadružni cesti v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj očistili približno 300 metrov blatnega cestišča

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.58 so v Strnadovi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec z avtolestvijo pomagali prekriti streho stanovanjskega objekta, ki jo je poškodovalo preteklo neurje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/