Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva v zvezi z izkoriščanjem tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea

Objavljamo odziv ministrstva glede novic o brutalnem izkoriščanju tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea ter potekajočih postopkov nadzora v zvezi s tem primerom. Izjavo v zvezi s tem, ki jo je podal državni sekretar Dan Juvan, objavljamo v nadaljevanju.

''Medijska zgodba o novodobnem suženjstvu v podjetjih družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja Marinblu in Selea me je sprva pretresla - nato pa spomnila, zakaj smo z ekipo prišli na to ministrstvo.

V zadnjih dveh dneh so mediji razgalili brutalno izkoriščanje delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. 40 urni delovni dan, po stotine nadur, grožnje, videonadzor, nočni telefonski klici in pritiski, neizplačevanje nadur ter celo plač. Kršitve ne zgolj delovnopravne zakonodaje, ampak osnovnih civilizacijskih norm, ki se žal dnevno dogajajo v državah svetovne periferije, so očitno še kako prisotne tudi v Sloveniji. Ne moremo se pretvarjati, da gre za osamljen primer. Nasprotno, gre za izkoriščanje dela v namene profita, na katerem temelji kapitalistični družbeno-ekonomski sistem. Zgodba iz Kozine je zgodba o tem, kako izgleda izkoriščanje, ko je prignano do svojega skrajnega zaključka.

Naj takoj na začetku zelo jasno poudarim da podjetja kot sta Marinblu in Selea, v Sloveniji nimajo mesta. Moja zaveza je, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naredilo vse, da se tovrstna brutalna izkoriščanja delavcev končajo. S tega mesta vsem tovrstnim delodajalcem, ki se takšnih nezakonitih praks poslužujejo, jasno in glasno sporočam, da takšnega izkoriščanja ne bomo dovoljevali. Delavkam in delavcem pa sporočam, da jih bomo zaščitili in apeliram na vse, ki so žrtve tovrstnih kršitev, da to nemudoma prijavijo. Državni organi bodo na njih reagirali in ustrezno ukrepali.

Naj povem, da je bil v konkretnem primeru inšpekcijskih nadzor takoj uveden. O tem vam bo povedal glavni inšpektor. V konkretni zadevi ocenjujemo, da so glede na do sedaj zbrane podatke in vse okoliščine opravljanja dela podani elementi prisilnega dela, ki predstavljajo enega od znakov kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. To že presojajo pristojni organi.

Vsak delavec za katerega obstaja sum, da je žrtev trgovine z ljudmi ima pravico do pomoči in podpore in varne nastanitve. Osebe za katere se izkaže, da so bili podvrženi prisilnemu delu pridobijo tudi prost dostop do trga dela. Zato upam, da se za te osebe najde dostojno delo v Sloveniji.

Trgovina z ljudmi je kaznivo dejanje, za katerega se ne glede na morebitno privolitev žrtev storilce kaznuje z zaporom od enega do desetih let in z denarno kaznijo.

Naš cilj je in ostaja zelo jasne, to je zaščita delavk in delavcev, ki se borijo za svoj kruh. Z vidika zakonskih podlag bomo pripravili potrebne spremembe, zato, da bo pregon takšnih praks učinkovit. Napovedujemo poostren nadzor nad delodajalci. Napovedujemo, da bo ministrstvo za delo v tem mandatu ministrstvo za delavce in ne za kapitaliste.''