Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. junija 2022.

Neurja

V zgodnjih jutranjih urah in čez dan so gasilci, okoli 25 prostovoljnih gasilskih društev in 3 poklicnih enot z drugimi dežurnimi službami, odpravljali posledice torkovega neurja, ki je z obilnimi padavinami in vetrom povzročil obilo preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Slovenj Gradec, Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Novo mesto in Ljubljana. Skupaj smo zabeležili okoli 50 dogodkov. V naselju Loka pri Žusmu, občina Šentjur, je meteorna voda zaradi poškodovane strehe povzročila škodo na Osnovni šoli, v naselju Petelinjek, občina Novo mesto, pa je strela poškodovala dimnik objekta. V Gornjem Doliču v občini Mislinja so naplavine zamašile most, reka Dravinja pa je v naselju Koritno v občini Majšperk prestopila bregove in poplavila okoliške njive. Gasilci so predvsem črpali meteorno vodo iz objektov, odstranjevali podrta drevesa, čistili cestišča, nameščali protipoplavne vreče in pokrivali poškodovane strehe objektov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.19 je v kraju Dol pod Gojko, občina Vojnik, pri izvajanju gradbenih del delavec padel z opaža in se poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje ter Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Vojnik in Frankolovo so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanca in ga iz gradbene jame prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so poškodovanca oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.03 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) poletel v Ljutomer od koder je odpeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj pristanka helikopterja in reševalcem nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.25 je na območju Vuhreda, občina Radlje ob Dravi, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci PGD Vuhred, potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Velenje, PRS Maribor in policija so v reki Dravi iskali pogrešano osebo, vendar je do zaključka intervencije niso našli. Iskanje se bo nadaljevalo v prihodnjih dneh.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.36 so na regionalni cesti Slovenske Konjice–Tepanje v kraju Dobrnež, občina Slovenske Konjice, trčili dve osebni in kombinirano vozilo. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, sanirali cestišče, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP Slovenske Konjice, ki so oskrbeli poškodovanca ter ju prepeljali v zdravstveni dom (ZD).

Izpostava Kranj

Ob 7.03 je v naselju Vešter, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo postavili nazaj na cesto in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 je na cesti Rožna Dolina–Pristava, občina Nova Gorica, padel motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v SB v Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 15.26 je v Ulici Janka Mlakarja v Mariboru zagorelo v dnevni sobi vrstne hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Studenci so pogasili požar, iznesli izgorelo opremo, prezračili hišo in preventivno izmerili vsebnost nevarnih plinov, katerih pa ni bilo zaznati.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.13 je na izvozu avtoceste v kraju Tepanje, občina Slovenske Konjice, zagorelo tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator ter sanirali cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.34 je v naselju Moste, občina komenda, gorelo vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Moste in Komenda.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.30 je na avtocesti Vučja vas–Murska Sobota, naselje Krog, občina Murska Sobota, zagorela prikolica tovornega vozila, katero so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 8.47 na Partizanski cesti v Sežani občanka v stanovanju zaznala vonj po plinu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so opravili meritve, prezračili prostore, pregledali plinsko napeljavo in odpravili napako.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 19.45 sta na Cesti 4. Maja v Cerknici gasilca PGD Cerknica z absorbcijskim sredstvom posula izteklo gorivo v dolžini petnajstih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 so v Tolminu na delovišču delavci našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg italijanske izdelave in del razbite topovske granate kalibra 80 mm, mase 4 kg, avstrijske izdelave, vse iz obdobja prve svetovne vojne, varno odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.23 so na Prešernovi v Velenju gasilci PGD Velenje izčrpali vodo, ki je poplavila stanovanje zaradi napake na vodovodnem omrežju.

Izpostava Koper

Ob 23.19 so v Kajuhovi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper v stanovanju dvignili nepokretno osebo nazaj na posteljo.

Izpostava Kranj

Ob 18.39 se je na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču v stanovanje zaklenil otrok. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop staršem do otroka.

Ob 19.52 je na Gradnikovi ulici v Radovljici, zaradi okvarjenega pralnega stroja, voda iztekala v prostor. Gasilci PGD Radovljica so iz kleti izčrpali 700 litrov vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.59 je v Bartlovi ulici v Šmartnem pri Litiji v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so pomagali reševalcem NMP Litija pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.30 so v Pertoči, občina Rogašovci, zaradi nanosa zemlje na cesto, gasilci PGD Pertoča počistili cesto v dolžini 100 metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 12.47 so na Potrčevi cesti na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata osebnega avtomobila, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.24 je na letališču v Turiški vasi, občina Slovenj Gradec, pristalo letalo s transplantacijskimi organi pod koordinacijskim vodstvom Slovenije - Transplanta. Zaradi varovanja letališča so bili aktivirani gasilci PGD Golavabuka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/