Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. junija 2022

Neurja

V večernih urah in del noči na sredo je Slovenijo zajela hladna fronta z močnimi nalivi in vetrom. Neurja so se pojavljala po vsej državi razen na Primorskem. Največ dela so imeli gasilci v občinah Mislinja, Radlje ob Dravi, Črnomelj, Dobrepolje, Velike Lašče, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina, Kungota, Slovenska Bistrica in Sveti Jurij ob Ščavnici. Predvsem so črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov, odstranjevali podrta drevesa, nameščali protipoplavne vreče, pokrivali poškodovane strehe in gasili požare, ki so jih povzročile strele. V naseljih Loče v občini Slovenske Konjice, Male Rodne v občini Rogaška Slatina in Tribuče v občini Črnomelj so strele povzročile požare na stanovanjskih objektih, v kraju Svinjsko v občini Sevnica je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje, v naselju Koretno v občina Šmarje pri Jelšah pomožni objekt, na Ptujski cesti v Račah v občini Rače – Fram pa je strela udarila v električni daljnovod in pretrgala kable. V Spodnji Novi vasi v občini Slovenska Bistrica je meteorna voda zalila piščančjo farmo, pri tem so gasilci poleg črpanja vode, pomagali lastniku umakniti na suho 3000 piščancev.

Skupaj smo zabeležili 135 dogodkov. Posredovalo je 66 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev in 3 poklicne gasilske enote.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.28 je med Vitovskim hribom in Čavnom, občini Nova Gorica in Ajdovščina, udeleženka svetovnega prvenstva v UltraX maratonu zašla iz označene trase in obstala v težko prehodnem predelu na južnem pobočju grebena. Posredovali so reševalci Planinskega društva (PD) Tolmin, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin skupina Ajdovščina in pripadniki Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine (MO) Nova Gorica, ki so tekačico našli in jo nepoškodovano pospremili do steze.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 13.08 je v naselju Drašiči, občina Metlika, občanka padla preko škarpe in se poškodovala. Posredovali so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika, ki so osebo oskrbeli na kraju in jo predali ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). S helikopterjem Slovenske vojske (SV) so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.49 sta na cestnem odseku Impoljca–Brestanica pri Hidroelektrarni (HE) Blanca, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Poškodovana se je ena oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč avtovleki in policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 19.49 je v naselju Rovte, občina Radovljica, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Podblica in Kropa so zavarovali kraj nesreče, vozilo zavarovali proti zdrsu, odklopili akumulator, posuli iztekle tekočine in ga s pomočjo dvigala dvignili ob rob cestišča. Voznika so na kraju pregledali reševalci NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 je v Vidmu pri Lukovici, občina Lukovica, kombinirano vozilo s priklopnikom zapeljalo s cestišča v jarek in trčilo v prepust. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili priklopnik in akumulator na vozilu ter nudili prvo pomoč poškodovanemu sopotniku. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.47 je na Perovem v občini Grosuplje padel motorist. Gasilci PGD Grosuplje so z absorbentom posuli razlite motorne tekočine, na motorju odklopili akumulator in cestišče oprali. Poškodovanega motorista so oskrbeli ljubljanski reševalci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 je v kraju Miren, občina Miren - Kostanjevica, padla kolesarka in se poškodovala. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci so zavarovali kraj nesreče do prihoda policistov in nudili pomoč poškodovani kolesarki do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.32 se je na avtocesti med priključkoma Mirna Peč–Trebnje vzhod, občina Mirna Peč, prevrnilo tovorno vozilo in zagorelo v predelu kabine. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Trebnje, Ponikve in Mirna Peč so zavarovali kraj nesreče, pogasili požar, pomagali pri odstranjevanju in prekladanju tovora ter pomagali avtovleki. Cesta je bila v času nesreče zaprta za ves promet. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) so poskrbeli za zavarovanje kraja s prometno signalizacijo in očistili posledice nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.58 je na Partizanski cesti, občina Velenje, zagorelo v elektro omarici. Posredovali so gasilci PGD Velenje in Poklicnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Premogovnik Velenje, ki so zavarovali kraj, pregledali in prezračili prostor. Ob izklopu električnega napajanja je ogenj ugasnil.

Ob 16.56 se je v Spodnjih Gorčah v občini Braslovče, zaradi okvare pri peči močno kadilo iz prostorov stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.22 je v podjetju na Vrhniški cesti v Horjulu gorela plinska jeklenka. Pred prihodom gasilcev so zaposleni pogasili ogenj. Gasilci PGD Horjul so na kraju s termovizijsko kamero pregledali območje, izmerili prisotnost plinov in ohladil jeklenko.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.57 je v kraju Sodišinci, občina Tišina zagorel skedenj v velikosti 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Sodišinci, Tišina in Gederovci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.41 je v naselju Bizeljska vas, občina Brežice, gorela suha trava. Gasilci PGD Bizeljsko in Orešje so požar na površini okoli 20 arov pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je občan v naselju Podklopca, občina Bovec, v bližini stanovanjskega objekta našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in shranila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, z maso 6,3 kilograma, avstrijskega izvora, iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 14.05 je na območju Nanosa, občina Vipava, pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila vadbeno tromblonsko mino z maso 0,52 kilograma, jugoslovanske izdelave iz obdobja po drugi svetovni vojni. Do uničenja je spravljena v ustrezno varovanih prostorih.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 2.22 je v Ulici heroja Staneta v Žalcu zaradi poškodovanega vodovoda iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Žalec so zaprli glavni ventil in posesali vodo.

Ob 15.34 so v naselju Dolenja vas, občina Prebold, gasilci PGD Prebold in Žalec s pomočjo avtolestve pomagali reševalcem NMP Celje pri transportu obolele osebe iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.40 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah oseba ostala ujela v dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.47 so v naselju Leskovica pri Šmartnem, občina Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Sobrače nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri prenosu poškodovane osebe po pobočju do reševalnega vozila. Gasilci so tudi s tehničnim posegom nazaj na vozišče potegnili motorno kolo.

Ob 17.42 so Na Jami, občina Ljubljana, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.15 se je na cesti Trbovlje–Klek, občina Trbovlje, na vozišče podrlo večje drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Trbovlje mesto in Klek.

Ob 15.34 so na Ojstrem, občina Trbovlje, gasilca PGD Trbovlje-mesto izčrpala kubični meter podtalnice, ki ni odtekla iz kletnega prostora stanovanjske hiše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/