Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon s podpredsednico ukrajinske Vrhovne rade Kondratiuk o evropski perspektivi Ukrajine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sprejela podpredsednico ukrajinske Vrhovne rade Oleno Kondratiuk, ki se mudi na obisku v Sloveniji kot posebna odposlanka predsednika Volodimirja Zelenskega. V središču razprav so bile aktualne razmere v Ukrajini in njena evropska perspektiva.

Ministrica Fajon je poudarila, da Slovenija najostreje obsoja nesprejemljivo rusko agresijo na Ukrajino, še posebej številne napade na civilno prebivalstvo in civilno infrastrukturo. Slovenija podpira suverenost, ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Zagotovila je nadaljnjo podporo Slovenije Ukrajini in podpredsednico Kondratiuk seznanila, da je za ta namen na Ministrstvu za zunanje zadeve ustanovila posebno delovno skupino za Ukrajino, ki jo bo vodil državni sekretar Samuel Žbogar. Podpredsednico Vrhovne rade je obvestila tudi, da se v naslednjih dneh v Kijev vrača veleposlanik Tomaž Mencin.

Podpredsednica Kondratiuk se je ministrici zahvalila za do sedaj nudeno pomoč Slovenije in podporo pri sprejemanju omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo. Prav tako jo je seznanila s pričakovanji, da se Ukrajini na junijskem evropskem svetu podeli status kandidatke za vstop v Evropsko unijo.

Ministrica Fajon je sogovornici zagotovila podporo Ukrajini na njeni evropski poti. Izpostavila je, da je Slovenija od začetka vojne v Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči in pomoč številnim ukrajinskim beguncem. V zvezi s tem je poudarila, da bo Slovenija tudi v prihodnje nadaljevala z nudenjem pomoči Ukrajini, še posebej na humanitarno razvojnem področju in pri psihosocialni rehabilitaciji otrok, kjer ima Slovenija številne izkušnje. Slovenija je pripravljena pomagati tudi na področju razminiranja, kar bo eden ključnih predpogojev za uspešno povojno obnovo Ukrajine.