Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko ob slovesu od Borisa Pahorja

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in državni sekretar mag. Marko Rusjan sta se na tržaškem pokopališču pri sv. Ani poslovila od tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja, ki je prejšnji ponedeljek v 109. letu preminil na svojem domu v Trstu.
Črno-bel portret tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja

Tržaški pisatelj in akademik Boris Pahor (1913–2022) | Avtor: Anže Malovrh/STA

Ob slovesu od Borisa Pahorja je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko zapisala:

"Poslovili smo se od velikega Človeka, moža, kot je nekdo zapisal, ki je preveč videl. Kot deček je bil priča požigu Narodnega doma v Trstu, vzponu fašizma, nato še nacizma. Čeprav ga je izkušnja totalitarizma ponižala, razčlovečila, je našel svojevrstno pot iz tega trpljenja. V svojem umetniškem ustvarjanju nam je zapustil večen vpogled v najbolj grozljivo obdobje človeške zgodovine.

Borisu Pahorju je dolgo življenje namenilo, da je po stotih letih vendarle dočakal vrnitev Narodnega doma Slovencem, žal pa tudi nove oblike in pojave fašizma, s katerimi se na žalost dnevno soočamo.

V kolektivni zavesti bo Boris Pahor ostal zapisan kot eden največjih slovenskih, evropskih in svetovnih umetnikov, ki je razumel, kako pomembni so strpnost, sožitje in solidarnost ter kako pomembna je vloga kulture, jezika in raznolikosti manjšin. Njegovo sporočilo, da se tovrstne tragedije ne bi nikoli več ponovile, ostaja aktualno tudi danes ter nas in vse naslednje generacije opominja, kaj se lahko zgodi, če prehitro pogledamo stran."