Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. junij 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 sta se pri sestopu s Skute, občina Kamnik, zaplezala in onemogla dva planinca. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in helikopter Letalska policijska enota (LPE), s katerim so planinca nepoškodovana prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.55 je pri Velikih koritih, občina Bovec, pohodnik padel v strugo reke Soče in nepoškodovan obtičal na skalnati polički. Gorski reševalci GRS Bovec so ga z vrvno tehniko potegnili na stezo.

Ob 16.31 je na Ladrskem vrhu, občina Kobarid, jadralni padalec obtičal na drevesu. Nepoškodovanega so rešili gorski reševalci GRS Tolmin in ga pospremili v dolino.

Ob 19.22 se je v bližini naselja Trnovo ob Soči, občina Kobarid, na reki Soči poškodoval kajakaš. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanca imobilizirali z opornicami, namestili v nosila, z uporabo vrvne tehnike dvignili po strmem terenu do poti, prenesli do vozila in ga nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 14.17 je na gradbišču v Strunjanu delavcu gradbeni stroj poškodoval desno stopalo. Reševalci so poškodovanca oskrbeli in odpeljali v izolsko bolnišnico. O dogodku je bil obveščen delovni inšpektor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.30 je na Komni, občina Bohinj, planinca obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem Slovenske vojske (SV), planinca so oskrbeli ter s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipa HNMP na Brniku prepeljal poškodovano osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.37 sta v kraju Črnova, občina Velenje, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj in odstranili osebno vozilo s cestišča. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so eno poškodovano osebo oskrbeli. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 20.07 se je v predoru Markovec v smeri proti Izoli, občina Koper, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 10.29 sta na Kidričevi cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 17.53 je na Gosposvetski ulici Kranju vozilo zdrsnilo z ceste in se zaletelo v stavbo Zdravstvenega doma Kranj. Gasilci GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, pregledali notranjost stavbe in zaposlene, vozilo stabilizirali, odklopili akumulator ter ga s pomočjo dvigala postavili na parkirišče ob cesti. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.01sta na avtocesti pri naselju Log pri Brezovici, občina Log-Dragomer, v smeri Kopra trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so oskrbeli poškodovanega sopotnika v osebnem vozilu, zavarovali kraj in odklopili akumulator.

Ob 8.01 je prišlo na dolenjski avtocesti, med priključkoma Grosuplje in Cikava, smer Ljubljana, do naleta treh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali območje nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč dežurni ekipi ZD Grosuplje pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci NMP UKC Ljubljana so poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 19.58 je na Barjanski cesti v Ljubljani na priključku Ljubljana Center v smeri Dolenjske osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preventivno pregledali vozilo zaradi iztekanja motornih tekočin. Poškodovano voznico so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 20.59 je v Podgorici v Ljubljani osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podgorica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli absorbent po vozišču razlitih motornih tekočinah in nudili prvo pomoč v nesreči trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.05 je na Lucijinem bregu v naselju Kamnica, občina Maribor, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se večkrat prevrnilo in pristalo v potoku približno 12 metrov pod cestiščem. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali pri oskrbi poškodovanih oseb in jih s pomočjo vrvne tehnike transportirali do cestišča, kjer so jih prevzeli reševalci NMP Maribor in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.08 je na Ulici Heroja Nandeta v Mariboru prišlo do trka dveh osebnih vozil, pri tem so se tri osebe poškodovale. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z absorbentom posipali iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi poškodovanih oseb. Reševalci NMP Maribor so prepeljali poškodovane osebe v UKC Maribor na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.17 je v Černelavcih, občina Murska Sobota, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator, počistili iztekajoče tekočine in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Murska Sobota so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 je na hitri cesti Ajdovščina–Vipava, občina Vipava, prišlo do naleta osebnega vozila v službeno prikolico DARS-a. Voznik avtomobila se je lažje poškodoval. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina  sta zavarovala kraj nesreče, odklopila akumulator in nudila pomoč reševalcem NMP Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.50 sta v naselju Puščava, občina Mokronog–Trebelno, trčili osebni vozili. Eno vozilo se je pri tem prevrnilo na streho in pristalo v jarku. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so ju oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so pomagali pri oskrbi poškodovancev, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali pri nalaganju poškodovanega vozila in urejanju prometa ter prevrnjeno vozilo potegnili iz jarka.

Izpostava Postojna

Ob 19.09 sta na cesti Cajnarje – Bloke, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, eno osebno vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče, nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Cerknica, ki so v nesreči tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in eno osebo pa so nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 17.14 sta v kraju Dobrina, občina Žetale, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka in oskrbeli poškodovane osebe do prihoda reševalne ekipe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.37 sta v Vurmatu, občina Podvelka, regionalni cesti trčili  osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji ter reševalni službi. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so pet poškodovanih oseb prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, eno osebo pa so oskrbeli na kraju.

Ob 7.49 je na Zgornjem Viču, občina Dravograd, osebno vozilo trčilo v delovni stroj cestne službe. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo odstranili s ceste ter očistili cestišče. Poškodovana je bila ena oseba, katero so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 23.15 se je na Kvedrovi cesti v Sevnici v poslovnem objektu sprožil avtomatski požarni alarm. Gasilci PGD Sevnica so ob prisotnosti policije in varnostnika pregledali prostore objekta s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 je v Glinški ulici v Ljubljani v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta zagorela vzmetnica in oblačila. Požar so pričeli gasiti prisotni, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič. Med gašenjem požara sta se poškodovali dve osebi, gasilci so jima nudili prvo pomoč in nato predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. Na kraju dogodka so bili prisotni tudi policisti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.01 je v Genterovcih, občina Lendava gorelo ostrešje prizidka stanovanjske hiše. Požar, ki je zajel prizidek v velikosti 15x8 metrov,  so pogasili gasilci PGD Genterovci, Lendava, Mostje-Banuta in Radmožanci.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 9.43 je na Sv. Lenartu, Bukovica, občina Škofja Loka gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bukovica in Škofja Loka so vozilo pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 4.41 je na Cesti 1. maja v Hrastniku s parkirnega prostora zdrsnila cisterna z nevarno snovjo. Posredujejo gasilci PGD Trbovlje-mesto in Hrastnik, ki so zavarovali kraj dogodka in stabilizirali vozilo. Vsebino cisterne so prečrpali v drugo cisterno in nato izvlekli vozilo. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.22 so pri gradbenih delih v Dobrnežu, občina Slovenske Konjice, našli neeksplodirano ubojno sredstvo, ostanek iz 2 svetovne vojne. Nevarno najdbo so zavarovali policisti, nato pa so jo ostranili pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter uničili na varni lokaciji.

Ob 13.58 so ob železniški progi v kraju Štore pri gradbenih delih našli Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Nevarno najdbo topovsko granato 88 milimetrov, ostanek iz 2 svetovne vojne so zavarovali policisti. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so granato odstranili in uničili na varni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.14 so pod pobočjem hriba Jelenk, občina Kanal, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije uničili 38 kosov ojačevalcev plamena v skupni masi 4 kg italijanske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbe niso bile primerne za prevoz in skladiščenje.

Ob 19.43 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov in ročno bombo z maso 0,52 kilogramov. be najdbi.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.55 so v kraju Vonarje, občina Podčetrtek, gasilci PGD Pristava pri Mestinju s ceste odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.43 so na Poljanskem nasipu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjskem objektu nudili pomoč strokovni službi pri prenosu invalidne osebe iz drugega nadstropja v pritličje.

Izpostava Maribor

Ob 14.01 je na območju naselja Sveti Duh na Ostrem Vrhu, občina Selnica ob Dravi, motorist zapeljal na težko dostopno območje in ni mogel nadaljevati poti naprej. Gasilci PGD Selnica ob Dravi in PGD Slemen so pomagali lastniku motorja pri transportu nazaj na cesto.   

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.00 so v Šalovcih, gasilci PGD Dolenci iz poplavljenih kletnih prostorov prečrpali okoli 10 kubičnih metrov meteorne vode.

Izpostava Ptuj

Ob 17.27 je na Dravinjskem vrhu, občina Videm, drevo nevarno viselo nad cesto. Gasilci PGD Videm so drevo odrezali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/