Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon z avstrijskim zunanjim ministrom Schallenbergom o nadaljevanju tesnega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je danes v Ljubljani gostila zveznega ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije mag. Alexandra Schallenberga. To je bilo prvo dvostransko srečanje ministrice po prevzemu nalog.

Ministrica Fajon in minister Schallenberg sta dvostranske odnose ocenila kot partnerske in prijateljske ter se zavzela za poglabljanje sodelovanja med državama. Ministrica Fajon je izpostavila, da ima avtohtona slovenska narodna skupnost na Koroškem in Štajerskem pomembno vlogo pri negovanju dvostranskih odnosov. Avstrijskemu kolegu je prenesla izraze zadovoljstva nad številnimi pozitivnimi premiki glede slovenske skupnosti v Avstriji ter izrazila pričakovanje za nadaljnjo krepitev pravic v skladu s 7. členom Avstrijske državne pogodbe in avstrijskim vladnim programom.

Ruska agresija na Ukrajino se spreminja v dolgotrajno vojno z uničujočimi posledicami za ukrajinsko prebivalstvo in svetovno skupnost z ogrožanjem prehranske varnosti in negotovostjo na energetskih trgih. Ministra sta se strinjala, da mora Evropska unija še naprej delovati enotno in odločno ob zagotavljanju podpore in pomoči Ukrajini in njenim prebivalcem.

Med pogovorom sta precej pozornosti namenila varnosti meja. Strinjala sta se, da je treba zagotoviti  učinkovito delovanje schengenskega območja z varovanjem zunanjih meja in odpravo začasnih nadzorov na notranjih mejah. Ministrica Fajon je ponovila oceno, da je avstrijski nadzor na meji z vidika varnostnih groženj nesorazmeren. Izrazila je pričakovanje, da bo nadzor na meji odpravljen, kar bo olajšalo življenje prebivalcev na obeh straneh meje.

Ministra sta poudarila pomen enotnega odziva EU pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti v soseščini, kar je v interesu obeh držav. Ministrica Fajon je izpostavila zadovoljstvo, da Slovenija in Avstrija delita mnenje, da je treba državam Zahodnega Balkana ponuditi jasno evropsko perspektivo s konkretnimi zavezami.

Slovenija in Avstrija sta tesni gospodarski partnerici. Avstrija je četrti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije, na prvem mestu po naložbah v slovensko gospodarstvo, drugi najpomembnejši partner po obsegu menjave storitev in na drugem mestu po številu prihodov turistov.

Minister Schallenberg se je v okivru svojega obiska srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom in predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.