Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na odprtju 57. Festivala Borštnikovo srečanje

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v petek, 3. junija, zvečer v Mariboru udeležila otvoritvenega dogodka 57. Festivala Borštnikovo srečanje. V govoru je izrazila veliko čast in veselje, da je njen prvi nastop kot ministrice za kulturo ravno na tem osrednjem slovenskem kulturnem dogodku, ki med drugim pomembno prispeva tudi k decentralizaciji kulture in umetnosti.
Ministrica za kulturo v družbi direktorja SNG Maribor in umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak | Avtor: Boštjan Lah

1 / 2

Ob tem je poudarila: "Festival je ena izmed tistih slovenskih kulturnih prireditev, ki ima izjemno tradicijo, saj poteka kontinuirano od leta 1966. Skozi zgodovino mu je uspelo ne le obdržati svoje vloge, ampak se je ves čas spreminjal in razvijal, prispeval k razvoju gledališča, tako da danes gledamo najdaljši program festivala. To odraža, kako pomemben je kontinuiran razvoj umetnosti in kulture in kako ključni so pri tem tako spodbude države kot sodelovanje z lokalno skupnostjo. 

Epidemija je slovenski kulturni sektor, posebej področje uprizoritvenih umetnosti, močno prizadela. A kot je v nedavnem intervjuju dejala tudi selektorica festivala Nika Leskovšek, sta umetnost in kultura tudi po epidemiji še kako živi – tako po številu produkcij kot kvaliteti. To seveda vidimo tudi v izjemno bogatem in kvalitetnem programu. Na nas, na politiki pa je, da omogočimo primerne pogoje za delo, da se bo kultura lahko razvijala."