Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. junija 2022.

Neurje

Izpostava Celje

Ob 19.18 so v Škalah, občina Velenje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škale zavarovali stanovanjski objekt pred vdorom meteorne vode nastale zaradi neurja ter preusmerili tok le-te.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.47 je pod Planino pod Golico, občina Jesenice, planinec zdrsnil v globel. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe GRS Jesenice v sodelovanju z dežurno ekipo Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS). V dolino je mrtvega planinca prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe GRZS.

Ob 17.30 je na Debeli peči, občina Gorje, na alpinista padla skala. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana. V SB Jesenice pa je poškodovanega alpinista skupaj s soplezalcem prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe GRZS.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.09 je v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, v plezalni steni Vežica, smer Črnolaska, odkrušen del skale poškodoval roko plezalke. Poškodovana plezalka je obvisela na vrvi približno dva raztežaja pod vrhom. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik. Poškodovano plezalko in njeno spremljevalko je s stene rešila dežurna ekipa GRS z Brnika s pomočjo helikopterja Letalske policijske enote (LPE). Poškodovano plezalko so nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 13.17 se je na poti na Šmarno goro, občina Ljubljana, poškodovala planinka. Na kraju so planiko oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči (NMP), do mesta pristanka helikopterja pa so jo prenesli gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana. V UKC Ljubljana pa je poškodovanko prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS.

Izpostava Nova Gorica

Ob14.21 se je v planinski koči pri Krnskih jezerih, občina Kobarid, nahajala obolela oseba. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Obolelo osebo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 13.49 je v naselju Ravni, občina Krško, pri delu na objektu občan padel z gradbenega odra. Reševalci NMP Krško so občanu na kraju nudili nujno medicinsko pomoči in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Urgentni center (UC) Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 8.20 so na Bistriški cesti v Poljčanah gasilci PGD Poljčane nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri padcu z motorjem poškodovanega motorista. V UKC Maribor je poškodovanca prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo UKC Maribor. Gasilci PGD Poljčane so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 12.15 je helikopter SV skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz UKC Maribor v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Maribor

Ob 6.41 je na Kolmanovi cesti v naselju Radizel, občina Hoče–Slivnica, oseba padla v približno pet metrov globoko gradbeno jamo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so poškodovano osebo izvlekli iz jame in predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Maribor, ki so nato poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.58 sta na odseku avtoceste Drnovo – Smednik, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UC Brežice reševalci NMP Krško.

Izpostava Celje

Ob 9.34 sta v naselju Črnova v občini Velenje trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Velenje, kateri so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 so na avtocesti Vrhnika – Logatec, občina Vrhnika, trčila osebno, kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnik in Dolnji Logatec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli po vozišču razlite tekočine in v nesreči poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 18.48 je na Trgu svobode v Moravčah osebno vozilo trčilo v traktorsko prikolico na kateri so bile naložene bale sena. Voznik se je pri tem lažje poškodoval. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Moravče so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Domžale. Na vozilu so odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Maribor

Ob 6.29 je na Kidričevi cesti v Dobrovcih, v občini Miklavž na Dravskem polju, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi voznika do prihoda reševalcev NMP Maribor in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.57 se je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč pri oskrbi poškodovanca reševalcem NMP Nova Gorica, ki so ga nato z reševalni vozilom prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 13.01 se je v naselju Modrejce, občina Tolmin, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 8.52 sta na cesti Postojna – Planina pri Ravbarkomandi, občina Postojna, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenega motorista reševalcem NMP Postojna, ki so ponesrečenca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola.

Ob 10.23 sta na cesti Podgrad – Hrušica, občina Ilirska Bistrica, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica, Podgrad in Industrijske gasilske enote (IGE) Plama Podgrad so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, odklopili akumulatorje, posuli po vozišču razlite tekočine z vpojnim sredstvom, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi v nesreči treh poškodovanih oseb in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Poškodovanega motorista je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku, eno osebo pa so reševalci NMP na nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola.

Ob 20.25 je v okolici naselja Hrušica, občina Ilirska Bistrica, avtodom zdrsnil s ceste po brežini. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in PGD Podgrad so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in stabilizirali vozilo, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe ter vlečni službi in policiji pri izvleku vozila na cestišče. Poškodovanega voznika so reševalci oskrbeli na lokaciji.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.32 so na Miklošičevi ulici v Celju med polnjenjem električnega skiroja zagorele baterije na skiroju. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so odstranili skiro iz stanovanja, pogasili požar in nadtlačno prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 20.06 so v Cerkljanski dobravi, občina Cerklje na Gorenjskem v kurilnici objekta gorela drva in ostala navlaka. Gasilci PGD Cerklje, Zalog pri Cerkljah in Zgornji Brnik so pogasili požar in ožgane stvari iznesli iz kurilnice. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili. Lastniku so nudili prvo pomoč in ga napotili v Zdravstveni dom.

Izpostava Maribor

Ob 17.23 je na Framski ulici v Mariboru zagorelo v stanovanju večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so s štedilnika odstavili prismojeno hrano in tako preprečili širjenje požara.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.57 se je v Kidričevi ulici v Novi Gorici kadilo v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Ob prihodu so gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica ugotovili, da so se v dimni tuljavi iz neznanega razloga vnele saje in je dim posledica tlečih saj. Obvestili in evakuirali so stanovalce iz zadimljenih prostorov v nadstropju, pogasili tleče saje in prezračili zadimljene prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 17.34 je na avtocesti med počivališčem Polskava in izvozom za Slovensko Bistrico Sever proti Ljubljani, občina Slovenska Bistrica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj, požar pogasili in na vozilu odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.05 je na Sneberski cesti v Ljubljani gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.57 so ob hitri cesti na odseku Ajdovščina – Selo pri Dobravljah v občini Ajdovščina goreli suha trava, podrast in kup vejevja. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Izpostava Ptuj

Ob 12.45 je v naselju Hardek, občina Ormož, gorel večji kup odpadnega vejevja. Požar v velikosti sto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Hardek in Ormož.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.04 se je na Slomškovem trgu v Celju v stanovanju večstanovanjskega objekta sprožil detektor ogljikovega monoksida. Gasilci PGE Celje so izmerili prisotnost plinov, nadtlačno prezračili prostore, zaprli dovod plina na plinski peči in lastnikom prepovedali uporabo peči do prihoda pooblaščene servisne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.19 je bil v Ulici borcev za severno mejo v Ljubljani v zraku zaznan močan vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so pregledali okolico in izmerili koncentracijo nevarnih plinov v ozračju, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso zaznali.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 sta v Trenti, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in shranila na varno do uničenja v skladišče najdene topovski granati kalibra 150 milimetrov, mase 31,7 kilogramov in 42,7 kilogramov ter topovski vžigalnik mase štirih kilogramov. Vse nevarne najdbe so avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.17 so na Zvodnem občina Celje gasilci PGE Celje nudili pomoč pri prenosu umrle osebe iz objekta do vozila.

Izpostava Kranj

Ob 00.07 so na Trgu Prešernove brigade v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS). Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili dve osebi, dvigalo izklopili in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 15.13 je v Podlubniku v Škofji Loki v kopalnici objekta počila cev. Gasilci PGD Stara Loka so zaprli ventil za vodo in zamenjali cev.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.11 je na Gasilski cesti v Grosuplju zaradi počenega filtra v kotlovnici voda zalila glavni del proizvodnje v Pekarni Grosuplje. Gasilci PGD Grosuplje so iz prostora v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov prečrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Ob 18.51 so v Einspielerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana rešili dve osebi iz kabine okvarjenega dvigala.

Ob 19.10 je bila v ulici Pot v dolino v občini Ljubljana na balkonu stanovanjske hiše neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so skupaj z reševalci skozi odklenjena garažna vrata vstopili v objekt in na balkonu našli mrtvo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 3.49 je na Košeninovi ulici v Rušah, občina Ruše, zaradi počene vodovodne cevi iztekala voda v stanovanju in poplavljala stanovanjski blok. Gasilci PGD Ruše so zaprli vodo in počistili izteklo vodo v bloku.

Ob 6.59 so v Velikem Tinju v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Tinje posredovali in razžagali ter iz ceste odstranili drevo, ki je padlo čez cesto in oviralo promet.

Ob 16.11 se je na mariborskem Pohorju, občina Maribor, na težje dostopnem terenu kolesarske proge poškodoval kolesar. Gasilci JZ GB Maribor so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 20.47 so na Cesti Proletarskih brigad v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je ležala onemogla oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.31 so v naselju Korovci občina Cankova gasilci PGD Korovci odstranili 5 dreves ki so padla preko cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.31 so na planini Božca v naselju Breginj, občina Kobarid, gorski reševalci GRS Tolmin z drevesa odstranili jadralno padalo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.11 se je v Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem, občina Ravne na Koroškem, zaradi vetra podrlo drevo na vozišče. Podrto drevo so odstranili gasilci KGZ Ravne na Koroškem.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.56 so na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/