Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3.6.2022

Neurja

Preko dneva in do poznih večernih ur so gasilci in druge pristojne službe v sodelovanju z občani odpravljali posledice neurij, ki so 2. junija in v noči na 3. junij povzročila veliko škode predvsem na območjih občin Celje, Žalec, Slovenj Gradec, Mislinja, Prevalje, Šentjernej, Mokronog-Trebelno, Mirna, Šentrupert, Sevnica in Maribor. Aktivnih je bilo 31 gasilskih enot, ki so posredovale na 62 lokacijah. Gasilci so črpali vodo iz objektov, prekrivali odkrite in od toče poškodovane strehe objektov, odstranjevali podrta drevesa, čistili cestišča, prepuste in nudili pomoč drugim službam.

 

Udari strel

Izpostava Novo mesto

Ob 18.48 je v naselju Orlaka, občina Trebnje, strela udarila v stanovanjski objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trebnje, Veliki Gaber, Log, Sela pri Šumberku in Zagorica so na objektu zamenjali nekaj strešnikov in opravili pregled ostrešja ter pregledali prostore objekta s termo kamero. O dogodku je bil obveščen dežurni delavec elektro službe. Do požara ni prišlo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 je na Golovcu v Ljubljani na gorsko kolesarski stezi kolesar padel in si poškodoval roko. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so ga na kraju oskrbeli, nato pa ga z gasilskim terenskim vozilom prepeljali v dolino do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, s katerim je bil prepeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.31 so reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina posredovali pod Malo goro v občini Ajdovščina, kjer je motorist zašel na strmo neprehodno področje in obtičal. Motorist je nepoškodovan.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.06 je v Zgornji Pohanci, občina Brežice, občan padel z drevesa in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 16.00 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika posredoval na Sviščakih, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.45 se je v bližini naselja Brezje, občina Sevnica, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Sevnica.

Izpostava Koper

Ob 11.18 je na Istrski cesti v Kopru prišlo do prometne nesreče, v kateri je bil udeležen motorist. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so izvajali prometno in protipožarno varovanje ter usmerjali promet.

Ob 16.45 sta v naselju Šalara v občini Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj prometne nesreče in odklopili akumulatorja. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 je v naselju Pšata, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v obcestno javno razsvetljavo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi in s tehničnim posegom rešili iz vozila. V nadaljnjo oskrbo so poškodovanko predali reševalcem NMP Ljubljana, ki so jo nato dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 9.28 so na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, občina Vrhnika, v smeri Kopra trčili dve osebni in dve kombinirani vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in umaknili vozila na odstavni pas. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 13.13 je v Prešernovi ulici na Dobu, občina Domžale, padla kolesarka in se poškodovala po glavi. Gasilci CZR Domžale in mimo vozeči zdravnik ZD Domžale so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.36 je na avtocesti med priključkoma Trebnje vzhod in Trebnje zahod, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih. Za odstranitev posledic so poskrbeli delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Izpostava Ptuj

Ob 8.40 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin ter nudili pomoč reševalni službi NMP Ptuj pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.47 je v naselju Podkraj pri Mežici, občina Mežica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so protinaletno zavarovali kraj in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 12.01 je na Sv. Primožu na Pohorju, občina Vuzenica, padel motorist. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, motor postavili nazaj na cestišče, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nepoškodovanem motoristu pomagali prepeljat motor v dolino.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je na železniški progi Ljubljana–Medvode pri Stanežičah, občina Ljubljana, tovorni vlak povozil osebo. Oseba je preminula na kraju nesreče. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč pristojnim službam.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.05 je na Cesti Valentina Orožna v Šentjurju zagorel zapuščen hotel. Gasilci PGD Šentjur, Lokarje, Slivnica, Dramlje, Ponikva, Kalobje in Prožinska vas so požar, ki je popolnoma uničil objekt v velikosti 60 x 50 metrov, pogasili, prekopali posamezna žarišča in pregledali okolico. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Šentjur.

Ob 16.38 je v Zabukovici, občina Žalec, zagorelo v elektro omarici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zabukovica, Kasaze-Liboje in Griže so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili spodnje prostore in počakali na dežurnega električarja.

Izpostava Maribor

Ob 23.49 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru v garažah pod stanovanjskimi bloki opazili dim. Gorela sta lesena kosa pohištva in nekaj papirja. Gasilci JZ GB Maribor so pogasili požar in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 20.21 je v Kremberku v občini Sveta Ana zagorel traktor. Gasilci PGD Sveta Ana so manjši požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 9.28 je na Hočki cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče - Slivnica, v kuhinji prišlo do uhajanja plina iz plinske jeklenke. Gasilci JZ GB Maribor so prezračili prostore, pregledali prostore z detektorjem nevarnih plinov in lastnikom naročili, da do prihoda delavcev Plinarne Maribor, ne uporabljajo plinske napeljave.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 08.15 so na parkirnem prostoru v Zrečah gasilci PGD Zreče z absorbentom posuli in počistili razlito motorno olje.

Izpostava Kranj

Ob 14.22 so na cesti v Podhomu, občina Bled, gasilci PGD Bled z vpojnim sredstvom posuli madež hidravličnega olja v dolžini okoli 20 metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 se je ob glavni cesti med Turjakom in Pijavo Gorico pri Malem Ločniku, občina Velike Lašče, ob obračališču nahajal 100 litrski PVC sod s približno 60 litri motornega olja. Gasilci so opravili oljni test, dodatno zatesnili in prestavili sod ter poklicali pogodbenega izvajalca za odvoz in razstrupljanje. Na kraju je bila tudi policija. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.35 so delavci pri zemeljskih delih ob strugi Tržiške Bistrice v Bistrici pri Tržiču našli neeksplodirano minometno mino Jugoslovanske izdelave iz 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjske regije sta nevarno najdbo odstranila in na kraju uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 je občan iz Ravnice v občini Nova Gorica v bližini stanovanjskega objekta našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in šrapnel kalibra 75 mm mase 6,5 kg. Obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.07 so v podvozu na Ložnici pri Žalcu v občini Žalec opazili pretrgane viseče električne vodnike. Gasilci PGD Ložnica pri Žalcu so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega Elektro Celja, ki bo napako odpravil.

Ob 17.13 je v Zagradu v občini Celje na cestišče padla večja skala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so skalo odstranili s cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 16.37 se je v Cerknici otrok zaklenil v avtomobil. Gasilci PGD Cerknica so s tehničnim posegom odprli vrata avtomobila in rešili otroka.

Ob 19.14 se je na Partizanski cesti v Sežani, zaradi napake na sistemu polnjenja masažne kadi, razlila voda po kletnih prostorih. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so vodo odstranili z vodnim sesalcem.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.18 je na Gimnazijski cesti v Trbovljah v pritličju več stanovanjskega objekta iztekala vode iz vodovodne napeljave. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so s tehničnim posegom odpravili napako.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/