Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. junij 2022.

Neurje

V večernih urah vse do sredine noči je del Slovenije, predvsem območja Regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Celje, Trbovlje, Novo mesto in Brežice, zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in vetrom. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih čez 250 dogodkov v več kot tridesetih občinah, aktiviranih je bilo več kot 80 prostovoljnih gasilskih društev, štiri poklicne enote in industrijska gasilska enota. Oceno škode, pregled posledic in dogodkov ter dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh. Meteorna voda je zalila kleti več stanovanjskih in drugih objektov, nanosila blato na vozišča in v prostore objektov. Močan veter je odkrival strehe, podrl več dreves na vozišča in osebna vozila ter podiral električne drogove. Toča je uničila večje število streh objektov, vozil in poljščin. Utrgalo se je večje število zemeljskih plazov, ki so zasuli lokalne ceste. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in vozišča ter občanom nudili drugo pomoč.

Na območju Regijskega centra Novo mesto se je razbesnelo neurje z močnim vetrom in točo, predvsem na območjih občin Metlika, Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej, Novo mesto Šentrupert, Mirna in Mokronog-Trebelno. Oceno gmotne škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh. V Metliki je meteorna voda zalila kletne prostore zdravstvenega doma. Na območju občine Šmarješke Toplice je neurje z močnim vetrom in točo razkrilo strehe na več objektih in podrlo številna drevesa na ceste. Pri popravilu strehe objekta se je poškodoval gasilec, katerega so reševalci nujne medicinske pomoči oskrbeli na kraju in ga odpeljali v novomeško bolnišnico. Nad kraji v občini Šentjernej je meteorna voda zalila veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril strehe na več objektih, podrl številna drevesa na ceste v občini in potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Tudi nad kraji občine Šentrupert je meteorna voda zalila nekaj stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril streho stanovanjske hiše in podrl nekaj dreves na lokalne ceste. Na območju občine Mirna je meteorna voda zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Zaradi padlih dreves, razkrivanja objektov in porušitve nadstreškov je bilo poškodovanih več vozil. Plazovi so zasuli več lokalnih cest. Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in ostalih dežurnih delavcev. Nad kraji občine Mokronog-Trebelno je meteorna voda je zalila več kot trinajst stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot petnajstih objektih in podrl več kot 150 dreves na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na fasadah objektov, oknih, žaluzijah. Toča je poškodovala več kot 100 vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirana vsa prostovoljna gasilska društva na območju občine.

Na območju Regijskega centri za obveščanje Slovenj Gradec smo skupno zabeležili okoli 60 dogodkov, predvsem zaradi močnega vetra in zalivanja stanovanjskih in drugih objektov na območju občin Mislinja, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem. Meteorna voda je zalila bolnišnico v Slovenj Gradcu.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 so na južni strani Skute, občina Kamnik, obtičali trije planinci. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in helikopter Letalska policijska enota (LPE) so planince nepoškodovane prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.10 je na poljski poti v bližini Jakopičeve ulice v Kamniku padel kolesar in si poškodoval koleno. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik. Reševalci so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.59 so na Veliki Planini, občina Kamnik, reševalci GRS Kamnik oskrbeli obolelo osebo in jo na klasični način pospremili v dolino, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali predeli reševalcem NMP Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 15.41 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Oplotnice v UKC Maribor.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Koper

Ob 3.17 je v bližini Praproč, občina Koper, v jamo zdrsnila oseba. Posredovali so jamarski reševalci iz Jamarske reševalne službe reševalnega centra (JRS RC) Sežana, Ljubljana in Tolmina. Z vrvno tehniko so se spustili približno 20 metrov globoko in oskrbeli ponesrečeno osebo ter jo ob 7.20 izvlekli iz jame. Reševalci Reševalne službe slovenska Istra so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

  

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 17.32 je na območju Krope, občina Radovljica, potekla iskalna akcija pogrešane osebe. Gasilci PGD Kropa, Srednja Dobrava, Kamna Gorica, gorski reševalci GRS Radovljica, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb Kinološke zveze Slovenije (KZS) - Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) skupina 4, Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska in vodniki reševalnih psov Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) so pregledali območje in našli pogrešano osebo nezavestno. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Bled in Radovljica in jo nato prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.18 je na Celjski cesti v Laškem osebno vozilo trčilo v obcestni zid. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 19.04 je na Šmarjetni gori v Kranju osebno vozilo pri vzvratni vožnji zapeljalo s kolovozne ceste in obstalo pod cesto. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom ob pomoči vitla in avtodvigala potegnili vozilo nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.38 se je na Gorenjski cesti v Medvodah voznik v rondoju z osebnim vozilom prevrnil na streho in nato pristal na kolesih na zelenici bencinskega servisa. Voznik je bil nepoškodovan. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator vozila.

Ob 13.19 je v naselju Depala vas, občina Domžale, voznica osebnega vozila zapeljala s cestišča in trčila v zaščitno ograjo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so voznico preventivno pregledali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.22 je na cesti Dravograd–Ravne na Koroškem v Tolstem vrhu, občina Ravne na Koroškem, prišlo do prometne nesreče med kombiniranim vozilom in motoristom. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne, ki so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 21.00 so se na ulici Vina Gorica v Trebnjem vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trebnje so požar pogasili, očistili dimno tuljavo, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je na Štajerski cesti v Šentvidu pri Lukovici, občina Lukovica, gorelo tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Prevoje. V požaru je bila uničena kabina in del kesona tovornega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 12.47 je v naselju Razdrto, občina Postojna, zaradi tehnične napake gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Razdrto in Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 8.10 je v Pušencih, občina Ormož, zagorela armaturna plošča v tovornem vozilu. Gasilci PGD Ormož so požar v kabini pogasili in odklopili akumulator.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 10.36 sta v kraju Veliki Vrh, občina Cirkulane, gorela šibje in star les. Gasilci PGD Cirkulane in Bukovci so zavarovali kraj požara in počakali, da je odpadni les pogorel.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 09.07 je v naselju Skozi gaj v občini Prebold izvajalec gradbenih del poškodoval plinovod. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in opravili meritve plinov. Vzdrževalec plinskega omrežja je zaprl dovod plina in opravil meritve, vendar povišane koncentracije ni bilo zaznati.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 9.46 je na avtocesti Dane–Fernetiči, občina Sežana, na parkirišču bencinske črpalke, prišlo do okvare rezervoarja tovornega vozila, zaradi tega je prišlo do iztekanja dizelskega goriva. Izteklo je približno 100 litrov goriva, katerega so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana z vpojnimi sredstvi posuli in očistili. Preostanek približno 300 litrov goriva so gasilci prečrpali v dodatno posodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 sta v Tolminu, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila  najdeno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave, topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,3 kg, avstro-ogrske izdelave in topovski vžigalnik, kalibra 80 mm, mase 0,65 kg, avstro-ogrske izdelave. Vse najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 se je v stanovanju večstanovanjskega objekta na Gornjem trgu v Ljubljani nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in patronažni sestri omogočili vstop do onemogle osebe ter počakali do prihoda reševalcev UKC Ljubljana.

Ob 13.34 se je v Ulici Matije Blejca v Kamniku nahajala oseba, ki je bila več dni pogrešana. Gasilci PGD Kamnik so v stanovanje vstopili preko balkona ter omogočili vstop reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik in policistom. Osebo so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.02 je v Mokrški ulici v Ljubljani otrok zaprl mamo na balkon stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so v objekt vstopili skozi okno v prvem nadstropju in odprli vrata balkona.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.46 so na Seidlovi cesti v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto reševalcem NMP ZD Novo mesto pomagali pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.01 so na Trgu Svobode v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Trbovlje, ki so nato osebo oskrbeli na kraju.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/