Skoči do osrednje vsebine

Primopredaja poslov med nekdanjim ministrom dr. Logarjem in ministrico Fajon

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je potekala primopredaja poslov med nekdanjim ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem in novo ministrico Tanjo Fajon. Ministrica se je ob prevzemu poslov zahvalila odhajajočemu ministru za opravljeno delo in orisala svojo vizijo vodenja Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

»Želim delovati povezovalno in dejavno, diplomaciji in celotnemu zunanjepolitičnemu aparatu želim dati spodbudo in nov zagon. Verjamem, da tudi z ženskim načelom vodenja prinašam drugačen, svež pristop. Ministrstvo za zunanje zadeve prevzemam v zahtevnem času, ko na obrobju Evrope divja vojna, ki ljudem v Ukrajini prinaša hudo trpljenje in velike izgube, drugod pa vzbuja strah pred prehransko in energetsko krizo. Kot ministrica za zunanje zadeve bom naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne,« je ob prevzemu poslov povedala ministrica Fajon, prva ženska na čelu ministrstva za zunanje zadeve v zgodovini Slovenije.

Ministrica Fajon je napovedala tudi prve korake: dejavno prizadevanje za končanje vojne v Ukrajini, tudi z oblikovanjem posebne delovne skupine za celovito spremljanje dogajanja, vračanje Slovenije v jedro Evropske unije, zavezanost vladavini prava in krepitev zavezništev z jedrnimi državami Unije ter vrsto aktivnosti za optimizacijo delovanja ministrstva za zunanje zadeve in posodobitev slovenske diplomacije, ki mora s svojim delovanjem odražati globalne izzive in se odločno odzivati nanje.

Nekdanji minister dr. Logar se je ob zaključku mandata zahvalil sodelavcem in sodelavkam na ministrstvu: "Vsem diplomatkam in diplomatom se zahvaljujem za trud in delo, da smo dejansko aktivno diplomacijo, za katero sem si začel prizadevati takoj ob prihodu, spravili v življenje, da smo uspešno predsedovali Svetu EU in da smo začeli graditi diplomatsko službo skladno z deklaracijo in strategijo zunanje politike ter na ta način povečali ugled in moč Ministrstva za zunanje zadeve. To se nenazadnje kaže tudi v višjem proračunskem razrezu in verjamem, da se bo ta trend tudi naprej nadaljeval."