Skoči do osrednje vsebine

Posle na Ministrstvu za kulturo prevzela dr. Asta Vrečko

Državni zbor je včeraj potrdil 15. Vlado Republike Slovenije in imenoval dr. Asto Vrečko za novo ministrico za kulturo. Danes je na Ministrstvu za kulturo potekala primopredaja poslov. Ministrica se je ob prevzemu poslov zahvalila odhajajočemu ministru dr. Vasku Simonitiju za primopredajni zapisnik, predstavila vizijo vodenja Ministrstva za kulturo in po desetih letih zapostavljanja napovedala strateško usmerjeno kulturno politiko.

Odhajajoči minister dr. Simoniti je novi ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko predstavil delo v zadnjih dveh letih. Govorila sta o odprtih zadevah in projektih, ki jih je treba nadaljevati, kot so projekti, vezani na ohranjanje kulturne dediščine, kohezijska sredstva in sredstva iz Načrta za okrevanje in odpornost ter številni drugi projekti.

Sogovornika sta se strinjala, da se v nekaterih stvareh ne strinjata. Nova ministrica je napovedala, da bodo v tem mandatu delali drugače. Delo bo predvsem usmerjeno v vzpostavljanje nove in strateško usmerjene kulturne politike, saj je bila kulturna politika v zadnjih desetletjih povsem zanemarjena. Ob tem je dodala: "Naš načrt in cilj sta, da kulturo ponovno postavimo na dnevni red slovenske politike in ji namenimo podporo, ki si jo zasluži."

Odhajajoči minister je novi ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko zaželel uspešen mandat.

Cilji v mandatu 2022–2026

Ker je kulturno področje v Sloveniji zaznamovano na eni strani z odsotnostjo sistematične kulturne politike in strateškega razmisleka, na drugi strani pa s posledicami dveh hudih pretresov v zadnjih dveh letih – epidemijo covida-19 in odnosa odhajajoče vlade do kulturnega sektorja, bodo prioritete v tem mandatu osredotočene na izgradnjo razvojne, sodobne in vključujoče kulturne politike, ureditev področja medijev, samozaposlenih, razvoj vzdržnega sistema javnih razpisov, okrepitev sistemskega vlaganja v kulturo in varovanje kulturne dediščine ter sistematično promocijo kulture in umetnosti tudi na mednarodni ravni. 

Ministrstvo za kulturo bo znova postalo zaščitnik in zaveznik kulture, sogovornik vseh deležnikov na področju kulture ter si prizadevalo ustvariti pogoje za kakovosten in enakomeren razvoj vseh zvrsti kulture in umetnosti. 

Ministrstvo za kulturo bo v mandatu 2022–2026 med drugim odpravilo najbolj sporne politične odločitve na področju kulture v obdobju 2020–2022, ocenilo posledice epidemije covida-19 na kulturnem področju in na podlagi te ocene sprejelo program sanacije in ukrepov za revitalizacijo področja, izboljšalo socialni položaj samozaposlenih v kulturi, uredilo statuse javnih medijev – kot so Radiotelevizija Slovenije, STA idr. – na način, da bo onemogočeno politično vmešavanje v neodvisnost javnih medijev, vzpostavilo trajen in vključujoč dialog z lokalnimi skupnostmi, javnimi zavodi, nevladnimi organizacijami, ljubiteljskimi organizacijami in samozaposlenimi v kulturi, pripravilo 10-letni investicijski program vlaganj v javno kulturno infrastrukturo, spremenilo Nacionalni program za kulturo za obdobje 2022–2029 in si prizadevalo za decentralizacijo kulture in njen uravnotežen razvoj.  

Družbena vloga kulture bo znova prepoznana, opredeljena in okrepljena, saj gre, kot pravi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, za lakmusov papir naše družbe kot celote. Prav v odnosu do kulture se kažejo naprednost, solidarnost in odprtost tako politike kot družbe.