Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. junija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.58 si je na Kredarici, občina Kranjska Gora, planinec izpahnil ramo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca na kraju oskrbeli ter ga s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v Splošno bolnico Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.44 je na Jamnici v občini Prevalje, padla kolesarka in se poškodovala. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v Ravne na Koroškem do mesta pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV), ki jo je nato prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.09 si je v podjetju na Koroški cesti v občini Ravne na Koroškem delavec poškodoval nogo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in medicinska sestra so oskrbovali ponesrečenca do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem. Ponesrečenega so z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec v nadaljnjo oskrbo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 20.28 je na Kvedrovi cesti v Kopru oseba padla v hudourniški jašek. Gasilci Javnega zavod Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP), ki so nato poškodovanca prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 13.54 so v Pesnici gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pesnica nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 13.45 so v Podutiku, občina Ljubljana, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS), Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Enote za reševanje pogrešanih (ERP) Mestne občine Ljubljana (MOL) pod vodstvom policije pričeli s preiskovanjem okolice za od včeraj pogrešano osebo. Pogrešanega so po dobrih dveh urah iskanja našli mrtvega v bližnjem gozdičku.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.30 sta na bencinskem servisu Petrol na Cesti krških žrtev v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in na enem od vozil izključili še delujoči motor. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Celje

Ob 9.15 so na avtocesti, med izvozoma Šempeter in Aja vas, smer Maribor, občina Žalec, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri usmerjanju prometa.

Izpostava Koper

Ob 17.33 sta na cesti med Črnim Kalom in Rižano, občina Koper, trčila motorista. Gasilci JZ GB Koper so vršili požarno varovanje in nudili pomoč zdravstvenemu osebju. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovano osebo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 21.55 so na cesti Gobovce – Črnivec, občina Radovljica, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj nudili pomoč policistom pri osvetljevanju prometne nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.29 sta na štajerski avtocesti med predorom Podmilj in izvozom Blagovica, občina Lukovica, v smeri Ljubljane trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in umaknili vozili na odstavni pas. Reševalci NMP Domžale so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.03 je na območju Marjaninih njiv v občini Kamnik na kolovozni cesti voznica pri vzvratni vožnji zapeljala z vozišča na strmo brežino. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, nudili pomoč avto vleki in pregledali okolico zaradi iztekanja motornih tekočin.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.43 se je na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, občina Nova Gorica, pri prehodu čez železniško progo poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD) Nova Gorica so mu na kraju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, ki so poškodovanca oskrbeli in ga odpeljali na zdravljenje v Šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 19.12 sta na Rakeku, občina Cerknica, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj nesreče, poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovano osebo dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.45 je v Spodnji Vižingi, občina Radlje ob Dravi, osebno vozilo zapeljali s cestišča ter se obrnilo na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi se zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo obrnili na kolesa, nudili pomoč vlečni službi ter reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, kateri so eno osebo na kraju pregledali ter oskrbeli. Dežurni delavci cestnega podjetja za Vzdrževanje in obnovo cest (VOC) Celje so počistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 10.54 je na Cesti zmage v Mariboru zagorela kuhinja v stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar omejili in pogasili ter prezračili zadimljene prostore. Kuhinja je bila v požaru uničena.

Izpostava Postojna

Ob 7.03 je v naselju Lokev, občina Sežana, zagorelo v kotlovnici stanovanjske hiše. Požar se je razširil na predprostor kotlovnice. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Lokev so požar pogasili, prezračili prostore in iznesli uničene predmete na prosto. V požaru so bili uničeni kotlovnica in predprostor, centralna peč, bojler, drva in stvari v predprostoru.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 je na Drabošnjakovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vozilo pogasili, odklopili akumulator ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.33 je na Zasavski cesti na Orehku, občina Kranj, zagorela trava ob železniški progi. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar. Obveščena je bila tudi služba Slovenskih železnic.

Ob 12.38 je v Žabnici, občina Kranj, zagorela trava ob železniški progi. Gasilci GARS Kranj in PGD Žabnica so požar pogasili. Obveščena je bila tudi služba Slovenskih železnic.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 15.24 je v naselju Brode v občini Škofja Loka eksplodiral kuhinjski plin v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka in pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.51 je na štajerski avtocesti med predorom Podmilj in izvozom Blagovica, občina Lukovica, v smeri Ljubljane iz tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, zatesnili rezervoar na vozilu in preprečili nadaljnje iztekanje goriva. Z vpojnimi sredstvi so posuli izteklo gorivo po cestišču v dolžini okoli 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 13.08 so na Cesti talcev na Jesenicah, pri izvajanju gradbenih del, delavci naleteli na neznano neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na kraju ugotovila, da gre za avstrijsko defenzivno ročno bombo Lakuš iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na primernem kraju uničila. O dogodku so bile obveščene vse pristojne osebe.

Izpostava Postojna

Ob 22.08 se je na Ulici 1. maja v Postojni na vrtu stanovanjskega objekta našla topovska granata angleške izdelave, kalibra 57 milimetrov iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadnika za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno shranila v skladišče Mačkovec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 22.20 so na ulici Obala v naselju Lucija, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP vstop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.06 so na Gosposvetski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala oseba, ki ni mogla zapustiti stanovanja zaradi zlomljene ključnice.

Izpostava Ptuj

Ob 14.35 so v Trgovišču, občina Ormož, gasilci PGD Zamušani nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri iskanju in prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po meteorološki prognozi Agencije RS za okolje se bodo pozno popoldne in zvečer v notranjosti države pojavljale močnejše nevihte, ki se bodo nadaljevale v prvi del noči. Možni bodo krajevni nalivi, močnejši sunki vetra in toča.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo popoldne in zvečer, zaradi napovedanih neviht, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v večjem delu Slovenije (severozahodna, osrednja, jugovzhodna in severovzhodna Slovenija). Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=111.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/