Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. maja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.05 se je na kaninskem pogorju pod Velikim Skednjem, občina Bovec, pri padcu poškodovala planinka. Aktivirani so bili reševalci Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) Bovec, ki so s pomočjo policijskega helikopterja, s termovizijsko kamero poškodovanko locirali, nakar jo je dežurna ekipa Gorsko reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP-GRZS) iz Brnika s helikopterjem Slovenske vojske z vitlom dvignila v plovilo ter prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 11.42 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku v Ilirski Bistrici, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana. Kraj dogodka so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica, ki so nudili tudi pomoč pri prenosu osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.26 je na cesti v naselju Stare Slemene v občini Slovenske Konjice osebno vozilo trčilo v prikolico traktorja. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, odklopili akumulatorja, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice. Poškodovanega so na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.12 so v Mengšu zaradi nenadne slabosti enega od voznikov, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj nesreče, pregledali udeležena vozila ter počistili cestišče. Gasilci PGD Mengeš so nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda NMP Domžale. Ti so osebo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.57 sta na Kamniški cesti na Rodici, občina Domžale, trčila osebno vozilo in motorist. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator na motorju, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Poškodovanega motorista so reševalci NMP prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.53 so v naselju Breg, občina Slovenske Konjice, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenske Konjice, pregledali dimnik ter očistili kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.56 je zagorelo v zapuščeni hiši na Maistrovi ulici v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so na kraju pogasili kup gorečih odpadkov.

Ob 17.22 se je dimilo v kotlovnici stanovanjske hiše v naselju Drenov Grič, občina Vrhnika. Prišlo je do pregrevanja izolacije zalogovnika vode. Gasilci PGD Vrhnika, Drenov Grič, Bevke in Sinja Gorica so  odstranili tlečo izolacijo in prezračili prostore. Do večje materialne škode ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 15.20 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pogasili manjši kup smeti na Koroški cesti v Kamnici, občina Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.48 je v Prvomajski ulici v Novi Gorici gorel večji lesen kolut s kablom. Gasilci iz Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.41 je na Taborski cesti, občina Grosuplje, gorel plastični zabojnik za papir. Policisti so začeli gasiti, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Grosuplje. Zabojnik ni poškodovan.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.07 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala v Mirnu, občina Miren-Kostanjevica, kjer sta odstranila in spravila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, topovsko granato kalibra 80 mm in topovski vžigalnik kalibra 65 mm, v skupni teži 14,8 kg. Nevarne najdbe so italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 8.30 so zaradi del na elektroenergetskem omrežju v Prisojah, občina Koper, stanovalci ostali brez električne energije. Med njimi je bila tudi oseba, ki uporablja respirator. Gasilci JZ GB Koper so stanovalki za čas del na elektro omrežju, namestili agregat.

Od 9.52 dalje, je bila zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo na območju Potoka v naselju Sv. Anton v občini Koper. Pristojne službe Rižanskega vodovoda so okvaro odpravili okoli 13. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.32 so posredovali gasilci JZ GB Koper v Prisojah v Kopru, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 se je na Pipanovi cesti v Šenčurju oseba ujela v dvigalo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so dvigalo izklopili iz obratovanja, s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 so gasilci PGD Vnanje Gorice prenesli onemoglo osebo iz tretjega nadstropja do reševalnega vozila na ulici Nova pot v občini Brezovica.

Ob 20.28 so v Turjaku, občina Velike Lašče, gasilci PGD Turjak nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.32 so gasilci PGD Zgornja Bistrica posredovali v Prvomajski ulici v Slovenski Bistrici, kjer so s tehničnim posegom odprli balkonska vrata. Omogočili so vstop v stanovanje reševalcem NMP Slovenska Bistrica, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.28 so pod Kozlovim robom v občini Tolmin, reševalci GRZS Tolmin iz drevesa odstranili jadralno padalo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/