Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk Urada Vlade RS za demografijo v Pomurski regiji

  • Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo
V.d. direktorja Urada Vlade RS za demografijo mag. Danilo Lončarič je 1. junija 2022 opravil delovni obisk v Pomurski regiji. Obiskal je občini Lendava in Beltinci. Na delovnem sestanku, ki je potekal v prostorih Občine Lendava, so bili prisotni podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Ivan Koncut, predsednik Društva upokojencev Lendava Aleksander Varga, predsednik Turistične zveze Lendava vabi Janez Somi in podpredsednica Kluba študentov Lendava Teja Preradović.
Predstavniki Urada vlade za demografijo in občine Lendava sedijo za mizo in se pogovarjajo.

Delovni obisk predstavnikov Urada Vlade RS za demografijo v Lendavi in Beltincih. | Avtor: Urad vlade RS za demografijo

1 / 2

V Občini Beltinci je v.d. direktorja Urada Vlade RS za demografijo Danila Lončariča sprejel župan Marko Virag s sodelavci. Sprejemu je sledilo srečanje s predsednico Društva upokojencev Beltinci Miro Šőmen, predsednico Rdečega Križa Slovenije, Območne organizacije Beltinci Katico Tkalec in predsednico Župnijske Karitas Beltinci Matildo Zver.

V.d. direktorja Urada Vlade RS za demografijo mag. Danilo Lončarič je predstavnikom Občine Lendava in Beltinci in občinskih društev predstavil področje dela, demografske ukrepe na nacionalni ravni in projekte, ki jih pripravlja Urad Vlade RS za demografijo. Predstavil je gibanje prebivalstva v Sloveniji v letu 2020, v sklopu katerega sta obe občini zabeležili negativen naravni prirast prebivalstva. V pogovoru je bil predstavljen tudi projekt »Demografsko oko«, v sklopu katerega se vzpostavlja spletna platforma, na kateri bodo na nacionalni in lokalni ravni prikazani ukrepi, ki se izvajajo na področju demografske politike. Vodstvo obeh občin se je podrobneje seznanilo z možnostmi in načini za pridobivanje evropskih kohezijskih sredstev, ki so jim bili predstavljeni s strani Urada.

V Občini Lendava so kot največjo težavo, s katero se srečujejo, izpostavili zapostavljenost finančnih vlaganj v obmejno območje ter dvojezičnost, ki marsikoga odvrne od dela in življenja v tej občini, kar pa slabša njihovo demografsko sliko.

Župan Občine Beltinci je izpostavil, da imajo v občini težave z vključevanjem romske populacije. Aktivni so tudi na področju priprave projektov, vendar čakajo na ustrezne razpise, s pomočjo katerih bi posamezne projekte realizirali. Zaradi dejstva, da ne spadajo med obmejne občine so prepričani, da so na marsikaterem državnem razpisu neenakovredno obravnavani.

Na podlagi razgovorov z društvi v obeh občinah je bilo razvidno, da so vsa zelo aktivna, kar pripomore h kvaliteti bivanja znotraj občin. Predstavniki občin in društev bi želeli več podpore pri pridobivanju finančnih sredstev oziroma pri prijavah na večje razpise, saj sami za to niso ustrezno usposobljeni.

Na Uradu Vlade RS za demografijo bodo pridobljene informacije in primere dobrih ter slabih praks, upoštevali pri pripravi dokumentov za izboljšanje skladnejšega regionalnega demografskega razvoja.