Skoči do osrednje vsebine

V slovo Borisu Pahorju

Danes se je v 109. letu poslovil eden pomembnejših slovenskih pisateljev, borec za narodne pravice Slovencev v zamejstvu in zagovornik pomena naroda, zamejski Slovenec in velik človek.

V pogovoru z ministrico dr. Jaklitsch pred dvema letoma je izpostavil in poudaril, kako pomembno se mu zdi, da cenimo in se zavedamo svoje slovenske identitete. Spoštovati svojo kulturo, svoj jezik, svojo zemljo, ostati in živeti kot Slovenec ni noben nacionalizem, to je pripadnost in ljubezen do svojega naroda. Kot je povedal, je bil tudi sam vedno prijatelj Italijanom, Francozom in drugim, ampak v prvi vrsti je bil Slovenec in na to je bil ponosen.

Pahor je že v mladosti občutil bolečino odvzema maternega jezika in zanikanja slovenske identitete. Tako je tudi na podlagi, žal pogosto bridkih, življenjskih izkušenj in izredno bistrega in pronicljivega uma, postal velik zagovornik pomena naroda. Zato je vedno opozarjal, da je spoštovanje svoje kulture, svojega jezika, svoje zemlje, nujno za preživetje Slovencev v Italiji ter na splošno človeka in človeštva v svetu.

Gospod Pahor, počivajte v miru. Hvala, da ste nas vedno s srčnostjo opominjali, kaj so prave vrednote in zakaj se je vredno boriti.