Skoči do osrednje vsebine

Projekt »Svoboda ni siva« v ljubljanskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana je od meseca marca do maja 2022 potekal projekt »Svoboda ni siva«. Namen projekta je bil s pomočjo pobudnic, obsojencev in uličnih umetnikov prebarvati zunanji del zavodskega zidu okoli nogometnega igrišča, nato pa zid polepšati z različnimi motivi grafitov.

Projekt so pripravile in izvajale študentke Pedagoške fakultete v Ljubljani, smer Socialna pedagogika, pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Veca. V zavodu Ljubljana je aktivnosti koordiniral pedagog Gregor Koren, vključeni pa so bili tudi ostali zaposleni.

Študentke Nika Lindič, Urška Murko, Lana Mujanović, Lara Zupanc in Eva Jocif so se med 17. marcem in 16. majem 2022 v zavodu srečale z zaposlenimi na dveh uvodnih sestankih, kjer so se dogovorili o vseh podrobnostih izvedbe projekta. Sledilo je barvanje okvirne površine 100m2 zavodskega zidu. Barvna podlaga je bila pripravljena na prvem obisku, ko so obsojenci pobarvali zid v svetlo oranžno barvo. Naslednji štirje obiski, na katerih so sodelovali umetniki in grafiterji, so bili namenjeni slikanju grafitov. Umetniki Urška Pavlovič, Danijel Gregorčič in Nejc Zorenč so poskrbeli predvsem za osnovne skice grafitov, ki so jih nato obsojenci sami dopolnjevali. Delovni obiski so se izvedli med urami sprehodov in so trajali okvirno dve uri. Na vsakem srečanju je poleg avtoric in uličnih umetnikov aktivno sodelovalo od 10 do 15 obsojencev.

Vse potrebne materiale za izvedbo projekta so v celoti financirale avtorice projekta, ob pomoči donatorjev: Avtokleparstvo Lindič, Franc Lindič s. p., Slikopleskarstvo Matej Korenčič s. p., GraffitiSlovenija.si, SAM Ljubljana in LOOP colors Slovenia.

Delo, ki so ga obsojenci vložili tekom terenskih obiskov, ne bo vidno le kratkotrajno, temveč se bo zaradi kvalitete razpršilcev in barv lahko ohranilo dlje časa. Poleg vidnega pečata projekta je bilo obsojencem posredovanega tudi veliko novega znanja o ulični umetnosti.

Na zadnjem obisku so bili obsojenci povabljeni, da na samolepilne listke napišejo, kako so doživljali ustvarjalni proces in kaj jim pomeni takšna prenova zidu. Obsojenci so med drugim zapisali:

  • »Punce in fantje so naredili ta naš začasni dom lepši in toplejši. Bravo ekipa!«
  • »V veselje se mi je bilo družiti in ustvarjati grafite.«
  • »Kvalitetno porabil čas.«
  • »Zelo dobro. Hvala.«
  • »Bilo je zelo dobro, poučno in prijetno. Čim več takšnih socialnih delavk. Hvala.«
  • »Bilo mi je zelo lepo in zanimivo.«
  • »Grafiti se mi zdijo super.«

Vsem aktivno udeleženim se zahvaljujemo za sodelovanje v projektu, ki je marsikomu obarval dneve in popestril bivanje v zaporu.