Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk državnega sekretarja dr. Raščana na Dunaju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je na Dunaju udeležil obeležitve 30. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN) in Svetovnega dne čebel.
državni sekretar Raščan opazuje čebelarja, ki dela v panju

Državni sekretar dr. Raščan na Dunaju na dogodku ob obeležitvi Svetovnega dne čebel | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Prireditev je potekala na sedežu Organizacije združenih narodov na Dunaju, kjer je Slovenija organizirala razstavo 3D kranjice - modela kranjske sivke v razmerju 1:100, ki je tekom tedna privabil več tisoč obiskovalcev. Obenem je Slovenija OZN podarila slovenski panj z družino kranjskih sivk, ki že oprašuje vrtove Pisarne OZN na Dunaju.

V nagovoru je državni sekretar dr. Raščan med drugim poudaril nedavno 30. obletnico članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN), ki smo jo obeležili 22. maja 2022 in je hkrati tudi dan slovenske diplomacije. Poudaril je, da Slovenija še naprej ostaja zavezana multilateralizmu ter zagovarja osrednjo vlogo OZN pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, razvoju mednarodnega prava, spodbujanju in varstvu človekovih pravic, še posebej žensk in mladih, ter reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in prehranska varnost, ki so vedno bolj izpostavljeni v okviru varnostne agende.

Na dogodku je nastopila tudi generalna direktorica Pisarne OZN na Dunaju in izvršna direktorica Urada OZN za droge in kriminal Ghada Fathi Waly.