Skoči do osrednje vsebine

Urbani forum 2022 – Mesta in voda

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Spomladanski strokovni Urbani forum z naslovom Mesta in voda, ki ga je soorganiziral Ministrstvo za okolje in prostor, Združenje mestnih občin Slovenije in Inštitut za geostrateške, pravne in futuristične raziskave ter svetovanje (GFS), je bil usmerjen v prepoznavanje pomena vode za razvoj mest, naj si gre za reke in druge vodotoke, jezera in morje ali mestne fontane.

Poudarjeno je bilo, da je voda od nekdaj narekovala urbani razvoj, vplivala je na vzpon mest in ga hkrati omejevala. Tudi sodobni urbanizem je v veliki meri odvisen od vode, ki ima v povezavi s podnebnimi spremembami še toliko večji pomen. Trajnostni razvoj zahteva odgovorno ravnanje in upravljanje voda, elementi vode v mestih pa dokazano pomembno določajo kakovost življenja.

Svoj pogled na tematiko je predstavil arhitekt prof. Boris Podrecca, ki je s predstavitvijo različnih rešitev v prostoru navdušil udeležence. Sledile so predstavitve pogledov deležnikov: Projekti mestnih občin (MO) in financiranje – ZMOS in MO Celje; Poplavna varnost naselij – Direkcija RS za vode; Pomorski prostorski plan – MOP; Mestne vode in zelene površine – Inštitut za politike prostora (IpoP); Upravljanje z vodo - Podjetje  Heliot.

Forum se je nadaljeval z izzivi mestnih občin, ki so predstavite uspešne projekte: Vzpostavitev krožne plovne poti - MO Ljubljana; projekt URBiNAT - MO Nova Gorica;  Približevanje morja občinam - MO Koper;  2 vodi - MO Velenje, Vrata v Pomurje - MO Murska Sobota; Kanjon Kokre in Save - MO Kranj; Izziv vode - MO Celje.  Forum se je zaključil s strokovno razpravo na okrogli mizi.

Posnetek foruma je objavljen na spletni strani urbanega foruma