Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na delovnem obisku v Bratislavi o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je delovnem obisku v Bratislavi pogovarjal o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Slovaško. Sestal se je z generalno direktorico za ekonomsko in razvojno sodelovanje Ministrstva za zunanje in ekonomske zadeve Slovaške republike Lucio Kišš.
slovaška in slovenska delegacija sedita za mizo, v sredini Lucia Kišš in Stanislav Raščan

Državni sekretar dr. Raščan na srečanju z generalno direktorico za ekonomsko in razvojno sodelovanje Ministrstva za zunanje in ekonomske zadeve Slovaške Lucio Kišš | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovaška predstavlja pomembno zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, kar dokazuje dolgoletna rast na vseh področjih gospodarskega sodelovanja. Slovaška ima velik potencial rasti, saj jo zaznamuje stabilno gospodarsko in politično okolje, strateški geografski položaj, dobra telekomunikacijska infrastruktura, visoko usposobljena in prilagodljiva delovna sila ter visoka produktivnost dela z ugodnimi stroški dela.

Kot zanimiva področja, kjer obstajajo priložnosti za okrepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja, sta sogovornika poudarila elektro-mobilnost, avtomobilsko industrijo in njihove inovacije (v sodelovanju s start-upi), sodelovanje na področju zelenega in krožnega gospodarstva ter s tem povezano ekološko upravljanje z odpadki in odpadnimi vodami, sodelovanje na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), pametnih tehnologij in specializacije ter razvoja umetne inteligence (AI). Poudarila sta tudi pomen Luke Koper, ki predstavlja eno izmed pomembnejših pristanišč za Slovaško.

Govorila sta tudi o sodelovanju Slovenije in Slovaške v okviru pobude 16+1, na splošno o sodelovanju s Kitajsko in o sodelovanju v okviru Pobude Tri morja (3SI). Zavzela sta se za realizacijo gospodarskih konzultacij med zunanjima ministrstvoma, predvidoma še jeseni letos.