Skoči do osrednje vsebine

Znani so prejemniki državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2021

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2021 je prejel dolgoletni gorski reševalec Tonček Smolej. Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Kulturno turistično društvo Baška dediščina, Društvo center za pomoč mladim, Ivica Čretnik, Anton Progar, Veronika Žižek in Slobodan Filipović. Slavnostnega sprejema, na katerem je predsednik države Borut Pahor najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljkam izročil državno nagrado in priznanja, se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Prejemnik Nagrade Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2021 Tonček Smolej že več kot 50 let deluje kot gorski reševalec. Že od leta 1982 vodi Društvo gorske reševalne službe Radovljica, bil je tudi načelnik slovenskih gorskih reševalcev, zadnjih 16 let vodi Komisijo za letalsko reševanje, sodeloval je v več kot tisoč reševalnih intervencijah, kot inštruktor reševalec letalec pa vodi tudi številna usposabljanja. V prostovoljske aktivnosti vloži več kot 1000 ur letno. »Hvaležen sem vsem članom Društva Gorske reševalne službe. Za prejem te nagrade smo morali sodelovati vsi. Nagrada je čast in obveza, da bomo še naprej dobro opravljali naše delo in reševali življenja ljudi,« je povedal na današnji slovesnosti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je nagrajencem čestital in ob izročitvi visokih priznanj poudaril: »Vročitev najvišjih državnih priznanj je posebna čast in privilegij. V teh letih sem spoznal izjemne ljudi na področju prostovoljstva in prav je, da se jim država in družba zahvali za njihovo plemenito delo. Prostovoljstvo nam pomaga ustvarjati bolj povezano in solidarno družbo in pomembno je, da v Sloveniji tudi v bodoče ohranimo žlahtno tradicijo prostovoljstva.«

Več o podelitvi priznanj z obrazložitvami izbora si lahko preberete tudi na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije.

Prejemniki nagrade in priznanj v preteklih letih.

V tednu med 23. in 29. majem poteka tudi nacionalni teden prostovoljstva, ki ga že 23. leto zapored organizira Slovenska filantropija. V tem tednu obeležujemo prostovoljstvo in se zahvalimo prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.