Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s podsekretarko za zunanje zadeve Mehike Moreno Toscano

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ob 30. obletnici mehiškega priznanja Slovenije, do katerega je prišlo 22. maja 1992, opravil pogovor preko avdio-video konference s podsekretarko za zunanje zadeve Mehike Carmen Moreno Toscano.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo z dobrimi odnosi, ki sta jih Slovenija in Mehika v treh desetletjih razvili na številnih področjih, ter se zavzela za njihovo krepitev. Državi sta pomembni gospodarski partnerici, prav tako se redno posvetujeta o vseh ključnih mednarodnih zadevah. K poglabljanju sodelovanja bo prispevala tudi nadaljnja izmenjava obiskov v Ljubljani in Ciudadu de México tako na političnih kot delovnih ravneh.

Slovenija in Mehika tvorno sodelujeta tudi v različnih oblikah sodelovanja med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi. Sogovornika sta izrazila visoka pričakovanja do predvidene sklenitve novega sporazuma med EU in Mehiko, ki bo še okrepil njun strateški odnos. 

Slovenija in Mehika sta v lanskem letu sočasno predsedovali Svetu EU ter Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (angleško Community of Latin American and Caribbean States  - CELAC). To se je odražalo tudi v skupnem sodelovanju na dogodkih, namenjenih poglabljanju odnosov med regijama na področjih, kot so krožno gospodarstvo, socialna kohezija in digitalizacija. Nove priložnosti predstavlja tudi status Slovenije kot opazovalke v Tihomorskem zavezništvu (povezava Mehike in treh drugih latinskoameriških držav).       

Sogovornika sta poudarila še uspešno sodelovanje obeh držav v multilateralnih forumih. Državi delita mnogo pogledov na vprašanja, ki so obravnavana znotraj Organizacije združenih narodov in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD).

Državni sekretar dr. Raščan se je podsekretarki za zunanje zadeve Mehike Moreno Toscano zahvalil za dosedanje sodelovanje Mehike na konferencah Dnevi Latinske Amerike in Karibov (LAK). Prav tako jo je seznanil, da bo letos jeseni potekala že 4. konferenca, ki jo sicer Ministrstvo za zunanje zadeve organizira od leta 2018.