Skoči do osrednje vsebine

Inovacijski barometer 2021 – najzanimivejše ugotovitve in kako naprej

Inovacijska zrelost v javni upravi je pomemben pokazatelj kako je javna uprava pripravljena na razvoj in prihajajoče spremembe, ter na katerih področjih so potrebne dodatne vzpodbude za razvoj. V okviru projekta Inovativen.si smo merjenje inovacijske zrelosti opravili že četrto leto zapored. Letos se je v merjenje vključilo 27 organov/organizacij, anketne vprašalnike pa je rešilo 1589 respondentov, kar predstavlja 17,37 % odziv zaposlenih.
Vizualna podoba Inovacijskega barometra 2021 - Merimo. Delimo. Se izboljšujemo.

Inovacijski barometer 2021 | Avtor: MJU

Kako inovacijsko zreli smo?

Rezultati merjenja inovacijske zrelosti javne uprave in pridruženih organizacij za leto 2021 kažejo, da je zaznati prirast na vseh ravneh inovacijske zrelosti (procesu ter odnosu zaposlenih in vodstva). Skupna povprečna ocena inovacijske zrelosti v letu 2021 znaša 2,95; na ravni organizacije procesa 3,00 (+0,12 v primerjavi z letom 2020); na ravni odnosa zaposlenih 3,05 (+0,21 v primerjavi z letom 2020); na ravni podpore in naklonjenosti vodstva do področja inovacij pa 2,80 (+0,06 v primerjavi z letom 2020). Ocene so še vedno prenizke, da bi lahko govorili o dobri inovacijski zrelosti slovenske javne uprave, zato bi bilo v razvoj le-te potrebno dodatno vlagati.


Žal pa prirasta ni zaznati na vseh organih. Organi, ki so bili v preteklih letih redno vključeni v aktivnosti projekta Inovativen.si dosegajo na merjenju inovacijske zrelosti nadpovprečne rezultate, zaznan je nadpovprečni prirast ocen v primerjavi s prvim merjenjem.

Zlato zvezdo za najvišjo povprečno oceno prejme Uprava za javna plačila (3,64), srebrno zvezdo za 2. najvišjo povprečno oceno prejme Inšpektorat za javni sektor (3,57), bronasto zvezdo za 3. najvišjo povprečno oceno pa Zavod RS za zaposlovanje (3,52).

Najvišjo oceno na ravni organizacije procesa je imela Uprava za javna plačila (3,91), Statistični urad RS je imel najvišjo oceno na ravni odnosa zaposlenih (3,49), Inšpektorat za javni sektor pa na ravni vodstva (3,56).

Kako naprej?

V svetu nenehnih sprememb je za preživetje na trgu potrebno hitro prilagajanje organizacij ter nenehno proizvajanje inovativnih rešitev/produktov/storitev. Dolžnost javne uprave je zagotoviti sodobno zakonodajo in fleksibilnejše storitve, ki omogočajo in podpirajo napredne rešitve v gospodarstvu, razvojni in raziskovalni ter akademski sferi.

Prihodnost dela javne uprave je v povezovanju in so-kreiranju. Za učinkovito delovanje je pomemben prehod iz silosne strukture delovanja do med-funkcionalne povezanosti. Projekt Inovativen.si lahko ponudi podporo pri ustvarjanju povezovalnega okolja, mreženju strokovnjakov ter izobraževanju in vodenju zaposlenih k samostojnemu oblikovanju bolj celostnih rešitev z metodo so-kreiranja. Gre torej za vlaganje v razvoj zaposlenih, ki bodo z razvojem fleksibilne adaptivne miselnosti, v povezovalnem inovacijskem ekosistemu sposobni oblikovati učinkovite rešitve za prihodnost.

V sklopu projekta Inovativen.si usposabljamo zaposlene v javni upravi na področju inovativnih pristopov, ter spodbujamo razvoj mehkih veščin in pozitivne naravnanosti do vpeljevanja sprememb. Opolnomočenje javnih uslužbencev za učinkovitejše delo rezultira v boljših pogojih za zagotavljanje družbene blaginje.

Da se bo Slovenija na področju javne uprave približala najrazvitejšim državam, bo potrebno dodatno vlagati v usposabljanje in spodbudo zaposlenih in vodstvenega kadra na področju inoviranja. Pozitiven odnos in odprtost do sprememb sta ključna za učinkovito vpeljavo inovacij. Tudi nujno potrebna digitalizacija ne more prinesti zadovoljivih učinkov, če bo odnos do sprememb in novitet odklonilen.