Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

V evropskem letu mladih posebej poudarjamo pomen prenosa znanj in ozaveščanja mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let namenja posebno pozornost ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želimo si, da bi se tudi drugod po svetu, kot v Sloveniji, povečalo zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti, predvsem med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Mladi čebelarji iz vsega sveta v videu (v angleščini) razmišljajo o nenadomestljivi vlogi čebel in poudarjajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanosti z naravo in ohranitvi življenja na Zemlji. Čebelarstvo jim predstavlja vir navdiha in jih pomirja ter povezuje z ostalimi čebelarji.

Obeleževanje svetovnega dneva čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini. S tem si prizadevamo za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter pozivamo h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov na današnji dan organizira poseben virtualni dogodek z naslovom "Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja" (v angleščini).