Skoči do osrednje vsebine

Dan čebel v Ženevi: poklon delavnim opraševalkam s pobudo "med za upanje"

Mednarodna Ženeva danes praznuje dan čebel, da bi dvignila globalno ozaveščenost o ključni vlogi čebel in opraševanja za prehransko varnost, odpravo lakote in ohranitev biotske raznovrstnosti. Svetovni dan čebel praznujemo že petič, potem ko ga je leta 2017 na slovensko pobudo ob podpori Organizacije za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) razglasila Generalna skupščina ZN.

Generalna direktorica Urada Združenih narodov v Ženevi (angleško United Nations Office in Geneva - UNOG) Tatiana Valovaya je na današnji obeležitvi svetovnega dneva čebel v Palači narodov poudarila ključni pomen čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, globalno oskrbo s hrano in odpravo lakote. "Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja," je dejala.

Čebele, ene najpridnejših bitij na Zemlji, preletijo 40.000 kilometrov – kar je enako letenju okoli sveta – da izdelajo en kilogram medu. Stalni predstavnik Švice Jürg Lauber je spomnil, da je Švica leta 2012 Palais narodov podarila 10 panjev ob 10. obletnici vstopa Švice v Organizacijo združenih narodov (angleško United Nations - OZN). "Vsako leto si Švica in UNOG delita rezultate teh pridnih opraševalk, kranjskih čebel, ki proizvajajo edinstven izdelek - med za slajši svet."

Z opraševanjem pridelkov so čebele pomemben vir delovnih mest in dohodka kmetov, zlasti kar zadeva majhne in družinske kmetije v državah v razvoju. Prav tako imajo pomembno vlogo pri ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti. Človek uporablja čebele že tisočletja in Slovenija se je leta 2017 odločila sprožiti postopke v okviru Združenih narodov za razglasitev svetovnega dneva čebel. »Namen pobude je opozoriti mednarodno javnost na pomen ohranjanja čebel in opraševalcev, pomen čebel za kmetijstvo, okolje in celotno človeštvo, hkrati pa pobuda spodbuja k aktivnostim za njihovo zaščito,« je pojasnila stalna predstavnica Slovenije Anita Pipan.

Dominique Burgeon, direktor Urada Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) v Ženevi, je pojasnil, da je "čebelarstvo odlična možnost za diverzifikacijo zaposlitev na podeželju. Pomaga blažiti revščino, ščiti biotsko raznovrstnost in podpira varnost preskrbe s hrano, tudi v humanitarnih okoliščinah. Za skupnosti, ki so jih prizadele posledice podnebnih sprememb – vključno s poplavami, sušami in zmanjšanimi padavinami ali konflikti, čebelarstvo izboljša splošno kakovost življenja.« Burgeon je poudaril, da FAO od Somalije do Jemna tesno sodeluje s podeželskimi skupnostmi. Od zagotavljanja čebelarske opreme in panjev do izobraževanj in podpore pri razvoju njihovega poslovanja z medom.

Mednarodna skupnost v Ženevi je svetovni dan čebel sklenila z obiskom parka Ariana in predstavitvijo g. Pascala Crétarda, predsednika Čebelarske zveze Ženeve, ki skrbi za čebelnjake pred Palačo narodov. Zvečer bo simbol Ženeve, Jet d'Eau, prižgan v rumeni barvi, s čimer bo mednarodna Ženeva sklenila celodnevno praznovanje pridnih opraševalk.

O FAO, Sloveniji in čebelarstvu v razvojnem sodelovanju

Večina ranljivih podeželskih kmečkih gospodinjstev ima koristi od projektov razvojnega sodelovanja, ki zagotavljajo vključujoč in zanesljiv vir dohodka ter raznovrstne zaposlitvene možnosti s čebelarskim kmetovanjem. Glede na vlogo Ženeve kot svetovnega humanitarnega središča, je obeležitev v Ženevi prikazala tudi ključno vlogo čebelarjev v kriznih situacijah. Od skupnosti, ki so jih prizadele posledice podnebnih sprememb, do poplav, suše in prizadetih območij z zmanjšanimi padavinami, regij, ki se soočajo z dolgotrajnimi konflikti - čebelarske dejavnosti izboljšujejo življenja ljudi. Svetovni dan čebel v Palači narodov je osvetlil dva taka primera – projekt FAO, imenovan "Program za izboljšanje kmetijske produktivnosti malih lastnikov (SAPEP)", ki podpira čebelarje v Jemnu in projekt slovenskega razvojnega sodelovanja, imenovan »Čebelarstvo kot orodje za opolnomočenje oseb z invalidnostmi iz Bosne in Hercegovine«, ki ga izvaja slovenska organizacija ITF Enhancing Human Security.


O svetovnem dnevu čebel v Ženevi
Praznovanje svetovnega dneva čebel 2022 pod naslovom »Med za upanje« so skupaj organizirali Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, Stalno predstavništvo Švice pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, Urad FAO v Ženevi in ​​Urad Združenih narodov v Ženevi.