Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev razstave Vsak milimeter šteje - geodezija na slovenskem skozi čas

18. 5. 2022 se je v Pivki, v depojih državnih muzejev, v Parku vojaške zgodovine Pivka, otvorila razstava Vsak milimeter šteje - geodezija na slovenskem skozi čas.

Slovenska geodetska zbirka je bila več kot tri desetletja na ogled obiskovalcem gradu Bogenšperk. V tem času je bila to osrednja muzejska predstavitev geodezije na Slovenskem. Zbirko je leta 1987 zasnovala in vzpostavila Zveza geodetov Slovenije ob sodelovanju Tehniškega muzeja Slovenije.

15. septembra 2021 je stalna postavitev zbirke na gradu Bogenšperk za obiskovalce zaprla svoja vrata. Geodetska uprava je zato skupaj z Zvezo geodetov Slovenije in Oddelkom za geodezijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani oblikovala delovno skupino z namenom priprave načrta aktivnosti in ukrepov za prenovo geodetske zbirke. Pri delu skupine sodeluje tudi Tehniški muzej Slovenije, ki je ponudil možnost priprave občasne razstave v letu 2022 v oglednem delu Državnih depojev v Pivki. Razstava »Vsak milimeter šteje« vsebuje 28 panojev, na katerih je predstavljena zgodovina geodetske stroke, metode merjenja, kartografija, zemljiški kataster, geodezija in suverenost države, znanost in razvoj ter primeri geodetske stroke v praksi.

Na otvoritvi so navzoče pozdravili dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave in mag. Janez Slak, vodja delovne skupine. Razstavo je otvorila Vita Koporc Sedej, sekretarka z Ministrstva za kulturo.

Razstava bo na ogled od 18. 5. do 18. 12. 2022 v depojih državnih muzejev, Park vojaške zgodovine Pivka. Vabljeni.