Skoči do osrednje vsebine

V Bruslju zasedanje obrambnih ministrov EU

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov za obrambo Evropske unije. Zasedanje je bilo namenjeno razpravi o implementaciji Strateškega kompasa, s poudarkom na prihodnosti operacij in misij skupne varnostne in obrambne politike ter vojaški agresiji v Ukrajini.

Osrednji del zasedanja je bil namenjen razpravi o implementaciji Strateškega kompasa, s poudarkom na prihodnosti operacij in misij skupne varnostne in obrambne politike (SVOP). Ministri so se strinjali, da je usmerjevalni dokument Evropske službe za zunanje delovanje (angleško European External Action Service - EEAS) priložnost za optimizacijo vojaških instrumentov v okviru SVOP, kot tudi za razvoj novih modelov in zmogljivosti, s katerimi bo evropska obramba učinkovitejša. Razprava je potekala tudi o načinih za izboljšanje procesa generiranja sil ter hitrejšega in bolj fleksibilnega sprejemanja odločitev, ki ga omogoča 44. člen Pogodbe o Evropski uniji.

Minister mag. Matej Tonin je podprl predlagan pristop glede izboljšanja učinkovitosti vojaških misij, kjer bo ključno hitro izvajanje na terenu. Kot bistveno je ocenil krepitev lastništva v državah, kjer delujejo misije in operacije, vključno z večjim poudarkom na strateškemu komuniciranju. Več pozornosti je potrebno nameniti ozaveščanju javnosti o razmerah, strateškemu predvidevanju in pripravljenosti.

Na delovnem kosilu so obrambni ministri ob prisotnosti generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga in ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova razpravljali o ruski vojaški agresiji v Ukrajini. Ministri so izpostavili pomen zagotavljanja kontinuirane in dolgoročne podpore Ukrajini. Dosedanje sankcije EU zoper Rusijo in donacije vojaške opreme preko Evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace FacilityEPF) so ocenili kot uspešne, kjer njihovo hitro in soglasno sprejetje odraža izjemno enotnost EU. V pripravi je četrti paket pomoči EPF v višini 500 milijonov evrov, ki ga je včeraj na zasedanju ministrov za zunanje zadeve (angleško Foreign Affairs Council - FAC) predstavil visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Josep Borrell.

Minister mag. Tonin je posebej izpostavil pomen ohranjanja 360-stopinjskega pristopa in prisotnosti EU tudi na drugih operativnih območjih kot je Zahodni Balkan, kjer obstaja nevarnost širitve negativnih posledic vojne v Ukrajini. V zvezi s tem je pozdravil nedavno sprejetje ukrepov pomoči za Balkanske zdravstvene namenske sile (angleško Balkan Medical Task Force - BMTF), ki predstavlja dober primer podpore našim partnerjem v neposredni soseščini.

Ob robu srečanja se je minister Tonin srečal tudi z ministrico za obrambo Češke republike Jano Černochovo, s katero sta govorila o bilateralnem sodelovanju med državama ter aktivnostih v okviru prihodnjega češkega predsedovanja Svetu EU.

Skupina ministrov med pogovorom pred zasedanjem

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v Brucslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov za obrambo Evropske unije | Avtor: European Union

1 / 2