Skoči do osrednje vsebine

Misija na Slovaškem bo pomenila tudi nadgraditev sodelovanja med Slovenijo in Češko

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, mag. Matej Tonin se je danes v Bruslju pred zasedanjem obrambnih ministrov Evropske unije srečal z obrambno ministrico Češke Republike Jano Černochovo. Češka z julijem prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije, o čemer sta se pogovarjala tudi ministra.

Minister Tonin je češki kolegici ponudil pomoč in izmenjavo izkušenj pri izzivih predsedovanja. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da češke prioritete, ki jih naslavlja predsedovanje, sledijo tudi slovenskim ambicijam  na področju obrambnih politik, med drugim tudi krepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Natom.  Državi delita poglede na aktualne varnostne izzive v naši soseščini ter se strinjata glede vloge in pomena skupnih evropskih prizadevanj pri reševanju ter vprašanj. Ministra sta v pogovoru izpostavila pomen skupnega oblikovanja odločitev glede operacij Evropske unije, predvsem prihodnosti v Maliju in skupnega nastopa držav glede vztrajanja pri zastavljenih ciljih oziroma opuščanju le-teh.

Ministra sta se v nadaljevanju pogovarjala tudi o misiji Nata Aktivnost okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities - eVA) na Slovaškem. »Misija bo pomenila nadgraditev sodelovanja med Slovenijo in Češko, saj bo slednja prevzela vodilno vlogo znotraj misije,« je poudaril minister Tonin. Slovenija bo na Slovaškem prisotna z do 200 pripadnicami in pripadniki Slovenska vojska. Ministrica Černochova se je ministru Toninu zahvalila za slovenska prizadevanja in energijo pri vzpostavitvi te zavezniške solidarnosti v Srednji Evropi.

Ministra se rokujeta pred zastavama Slovenije in EU

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, mag. Matej Tonin se je danes v Bruslju pred zasedanjem obrambnih ministrov Evropske unije srečal z obrambno ministrico Češke Republike Jano Černochovo | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2