Skoči do osrednje vsebine

Dr Božidar Voljč prejel spominsko medaljo ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes podelili spominsko medaljo ob »30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije« doktorju Božidarju Voljču v spomin in počastitev dejanj, ki so vodila v oblikovanje in krepitev zdravstvenega varstva naše države.

Dr Božidar Voljč je v letu 1964 pričel z delovanjem kot zdravnik v Zdravstvenem domu v Prekmurju nato pa poslanstvo nadaljeval v Zdravstvenem domu Kočevje, pot ga je kmalu vodila v Ljubljano, leta 1986 je postal predstojnik oddelka za razvoj osnovnega zdravstva v Zdravstvenem domu Ljubljana ter generalni direktor Nacionalnega inštituta za transfuzijo krvi. V prihodnjih letih se je udejstvoval kot poslanec in predsednik zdravstvenega in socialnega odbora v državnem zboru Republike Slovenije, v letu 1992 je bil imenovan za ministra za zdravstvo, resor pa je vodil do 1997. Vse skozi svoje delovanje kot minister si je prizadeval za priznavanje zdravniškega poklica, vzpostavitev in ureditev sistema javnega zdravstva v Sloveniji, vseskozi svojo kariero pa je deloval na področjih primarnega in javnega zdravstva, medicinske etike, socialne medicine, zdravstvene politike in gerontologije.

Je tudi avtor številnih publikacij s področja celovitega pristopa k zdravstveni težavi, zdravstvene potrebe in stališča 50+ prebivalcev Slovenije, starosti prijazno okolje, neenakosti v zdravju, preprečevanje padcev, inkontinence, kakor tudi demence.

Dr Božidar Voljč od leta 2014 naprej predseduje Komisiji za medicinsko etiko, njen član pa je že častitih 25 let.

Ob predaji medalje se je minister Poklukar zahvalil dr. Božidarju Voljču za njegov izjemen prispevek k slovenskemu zdravstvu.