Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. maja 2022.

Neurje

Okoli 17.40 ure je območje občin Jesenice, Straže in Slovenj Gradca zajelo neurje z močnim dežjem in točo. Zabeležili smo devet dogodkov, aktivirani so bili gasilci iz treh prostovoljnih gasilskih društev in ene poklicne enote. Meteorna voda in blato sta zalila kleti štirih stanovanjskih hiš, prostore večstanovanjskega objekta in sirarne. Močan veter pa je tudi poškodoval dimnik stanovanjskega objekta. Zalitih je bilo več odsekov cest, pred bencinskim servisom v Vavti vasi pa je eno osebno vozilo obtičalo v vodi. Gasilci so s pomočjo delavcev cestnega podjetja iz osebnega vozila rešili voznika in dva otroka ter prečrpali vodo z vozišča.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 15.18 se je na območju Grintovca v občini Kamnik na poti na Grintovec izgubil planinec. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in Kranj. Nepoškodovanega planinca sta v dolino prepeljala helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči in Gorske reševalne službe. (HNMP–GRS).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 11.04 se je v Osredku pri Trški gori, občina Krško, občan ponesrečil pri delu s traktorjem. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so po strmem pobočju prenesli poškodovanega do reševalnega vozila in opravili ogled traktorja. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Krško. Ob 11.33 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 je na Šaranovičevi cesti na Viru, občina Domžale, v podjetju delovni stroj zaposlenemu stisnil prste. Gasilci Centra za zaščito in reševane (CZR) Domžale so na kraju ugotovili, da so zaposleni že nudili prvo pomoč poškodovancu, gasilci pa so jo predali reševalcem NMP Domžale, ki so ga prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.36 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana iz Splošne bolnice (SB) Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 11.13 je bila na območju naselja Glina, občina Cerknica, pogrešana oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bloke in Nova vas so pregledali območje od naselja Nova vas do naselja Glina in okolico. Pogrešana oseba je bila najdena nepoškodovana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.45 sta v naselju Orešje nad Sevnico, občina Sevnica, trčili osebno in motorno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili bateriji in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Do prihoda policije so usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica, ki so oba udeležena voznika na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 sta v Ulici Martina Krpana v Ljubljani trčili osebni vozili, pri tem je eno vozilo zagorelo. Požar je začel gasiti lastnik vozila, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pa so ogenj dokončno pogasili ter odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 15.35 sta na avtocesti Ljubljana–Vodice v bližini počivališča Povodje, občina Vodice, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.42 sta na Colu, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin na vozišču. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.39 je na odseku hitre ceste H4 med Vipavo in Ajdovščino v občini Ajdovščina osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 6.51 je v naselju Pod Vinogradi v Bresternici, občina Maribor, zagorelo v pritličju stanovanjske stavbe. Lastnik je poskušal požar pogasiti sam, pri tem pa se je nadihal plina. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Kamnica so manjši požar pogasili z ročnim gasilnim aparatom in prezračili prostore.

Ob 7.02 je v Zgornji Senarski, občina Sveta Trojica, zagorel leseni del pod balkonom stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Trojica so požar pogasili in eno osebo, ki je pomagala pri gašenju in se je poškodovala, oskrbeli do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.58 so v Svibniku, občina Črnomelj, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Ogenj ni povzročil škode.

Izpostava Postojna

Ob 15.44 je v Ulici Nikole Tesle v Ilirski Bistrici v proizvodnem obratu gorela stiskalnica za lesene plošče. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar pogasili, prostore prezračili in zajezili požarne vode.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.45 je v naselju Mrzlo polje, občina Ivančna Gorica, gorelo osebno vozilo, ki je bilo pogašeno pred prihod gasilcev. Gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična so vozilo pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 13.18 je na avtocesti Unec–Logatec, občina Cerknica, zagorelo kombinirano vozilo. Začetni požar, ki je zajel predel motorja, je pred prihodom gasilcev pogasil voznik. Gasilci PGD Rakek in Dolnji Logatec so na vozilu odklopili akumulator, ga pregledali s termovizijsko kamero in iztekle tekočine posuli z vpojnimi sredstvi.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.12 je v Kersnikovi ulici v Celju gorel kup odpadnih vej. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.43 je pod Šmarjetno goro v Kranju na travniku gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 so v naselju Sneberje, občina Ljubljana, gasilci PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje ob reki Savi pogasili kup smeti.

Ob 16.46 so ob Gorenjski cesti v Medvodah gasilci PGD Preska-Medvode na dveh lokacijah pogasili okoli 300 kvadratnih metrov trave, podrasti in odpadnega vejevja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.49 je v naselju Mostje, občina Lendava, gorelo 16 bal sena. Goreče bale so pogasili gasilci PGD Lendava in Mostje–Banuta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 je na Dobrovem v občini Brda zagorelo v bližini gradu. Požar, ki je zajel okoli 50 kvadratnih metrov podrastja in grmičevja, so pogasili gasilci PGD Dobrovo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.41 je na Sončni cesti v Polzeli pri demontaži pokrova z manometrom na 80 litrskemu plinohramu pričel uhajati plin. Gasilci PGE Celje, PGD Ločica ob Savinji in Polzela so zavarovali kraj dogodka, izklopili električno omrežje v stanovanjski hiši in vrtni lopi, privijačili nazaj pokrov na plinohramu in tako preprečili izhajanje plina.

 

NAJDBE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.19 je v kraju Ušnik, občina Tolmin, občan v potoku opazil avstrijsko topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,7 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi u bojni mi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 15.58 je v naselju Kromberk v občini Nova Gorica občan na svoji parceli naletel na italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 32,3 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta do uničenja na varno v skladišče odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Celje

Ob 15.15 so v naselju Boletina, občina Šentjur pri Celju, gasilci PGD Ponikva so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi ter prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Koper

Ob 0.54 se je v hotelu na Tartinijevem trgu v Piranu pokvarilo dvigalo. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli dvigalo in pomagali petim osebam pri izstopu.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.46 so v Glavičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 21.23 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala športnega objekta rešili ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 12.03 so pri motelu v naselju Bresternica, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč starejši osebi, ki je padla po brežini proti reki Dravi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.20 so v naselju Križevci pri Ljutomeru, občina Križevci, gasilci PGD Križevci pri Ljutomeru nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/