Skoči do osrednje vsebine

Organizacija Združenih narodov 15. maj razglasila za mednarodni dan družin

  • Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo
15. maja obeležujemo mednarodni dan družin. Urad vlade RS za demografijo v skladu s svojim poslanstvom pomaga ustvarjati pogoje za družinam prijazno družbo.
Barvna fotografija družine med pogovorom na klopi v naravi.

Družina | Avtor: Shutterstock

15. maja, praznujemo mednarodni dan družine. Organizacija Združenih narodov je leta 1993 z mednarodnim dnevom družine izrazila javno podporo družini kot temeljni celici družbe. Mednarodni dan družin izpostavlja pomen družine za posameznika in družbo kot celoto. Statistični podatki kažejo, da se mladi odločajo za manjše družine, največkrat le z enim otrokom, število velikih družin pa se zadnja leta drastično manjša. 

Po podatkih državnega statističnega urada v Sloveniji živi več kot 567.300 družin. Med temi je veliko družin, ki jih sestavljata zunajzakonska partnerja z otroki ali brez njih, narašča pa število enostarševskih družin, predvsem mater z otroki, ki jih je bilo v letu 2011 zabeleženih skoraj 120.000. Medtem ko v Sloveniji prevladujejo enostarševske družine, večinoma matere z otroki, pa različne evropske organizacije opozarjajo na naraščajoče število parov brez otrok po vsej Evropi. Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo s svojim delom promovira sporočilo Organizacije Združenih narodov o pomenu družine matere, očeta in otrok kot osnovnega gradnika družbe.