Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. maja 2022.

Neurje

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.00 je v kraju Orehovica, občina Vipava, zaradi močnih lokalnih padavin meteorna voda zalila pritlične prostore stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podnanos so vodo izčrpali iz objekta.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.31 je v naselju Studenčice, občina Medvode, s strehe stanovanjske hiše padel občan in se hudo poškodoval. Gasilci PGD Preska Medvode so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana poškodovanemu nudili pomoč in ga prenesli do helikopterja Slovenske vojske (SV), ki ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 8.17 je v naselju Spodnja Velka, občina Šentilj, nenadoma obolela oseba. Gasilci PGD Velka in Paloma - Sladki vrh so nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Lenart.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.05 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.18 sta na avtocesti Celje–Vransko, v Prekopi, občina Vransko, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine.

Ob 15.03 so na regionalni cesti Vransko–Trojane v Ločici pri Vranskem, občina Vransko, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnico (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 22.03 se je v Dekanih, občina Koper, osebno vozilo zaletelo v steber električne napeljave. Ena oseba je bila ukleščena v vozilu. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom rešili osebo in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila. Prehospitalna enota Obala je poškodovano osebo prepeljala v SB Izola. Gasilci so izklopili akumulator na vozilu in nudili osvetlitev.

Izpostava Kranj

Ob 21.38 sta na Cesti Maršala Tita, občina Jesenice, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so kraj dogodka zavarovali, izvedli požarno stražo in odklopili akumulator. Ponesrečencu so nudili prvo pomoč. Očistili so cesto razlitih motornih tekočin in nudili razsvetljavo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.19 je na cesti Vrtojba–Bilje, občina Šempeter–Vrtojba, skuter trčil v cestni otok. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 11.32 sta na regionalni cesti Vipava–Podnanos, občina Vipava, trčila motocikel in osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina nudili pomoč poškodovanem vozniku motocikla in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.01 je v ulici Šempeter na Otočcu, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na brežini. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in postavili vozilo na cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.55 je v Breznu v občini Podvelka osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo v potoku. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in poškodovano vozilo dvignili iz potoka. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 19.23 je v naselju Ozare, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo je zapeljalo s cestišča in se obrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine ter vozilo postavili nazaj na kolesa. Na kraju je bila tudi ekipa Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Koroške - enota NMP Slovenj Gradec vendar je udeleženec odklonil zdravniško pomoč. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.28 so v naselju Arnače, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka, zaprli dovod zraka, počakali da so saje pogorele in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 20.16 je v kraju Hrušovje, občina Šentjur pri Celju, zagorel gospodarski objekt v izmeri 23 x 13 metrov. Še pred prihodom gasilcev so domačini rešili živino. Gasilci PGD Planina, Prevorje, Dobje, Kalobje in Slivnica so požar omejili in pogasili, prekopali posamezna žarišča in pregledali okolico. Gospodarski objekt in delovni stroji so uničeni.

Izpostava Postojna

Ob 6.30 je v Novi vasi, občina Bloke, v okrepčevalnici Lovec gorel pult ob blagajni. Požar so pogasili gasilci PGD Nova vas. O dogodku je bil obveščen Operativno komunikacijski center (OKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.18 so v naselju Zgornja Orlica, občina Ribnica na Pohorju, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ribnica - Josipdol, ki so ogenj pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostore in očistili dimnik. Gasilci so lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.55 je na avtocesti Celje–Vransko, občina Vransko, zagorelo osebno vozilo. Požar so z ročnim gasilnikom pogasili navzoči. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo, odklopili akumulator in vozilo odstranili s cestišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.44 je v naselju Lendavske gorice, občina Lendava, zagorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.54 so na Taborski cesti v Grosuplju, gorele gume in električni vodniki. Požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje, okolico pa še dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 23.44 so na Lackovi cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje pogasili kup odpadnih električnih vodnikov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 so v bližini Ulice padlih borcev v Šempetru pri Gorici, med šempetrsko obvoznico in bolnišnico, opazili močan dim v naravi. Posredovali so gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.12 je bil v Prebačevem, občina Šenčur, na reki Savi opažen madež. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da se na vodni zavesi nabirajo smeti in naplavine, zaradi katerega se širi neprijeten vonj. Obveščene so bili pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 9.46 so v bližini Železniške postaje Pragersko, občina Slovenska Bistrica, pri gradbenih delih delavci naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo in sicer angleško letalsko bombo težko okoli 200 kilogramov, iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske in Severnoprimorske regije. Nevarno najdbo, ki ni predstavljala nevarnosti za okolico so odstranili in do uničenja shranili na varno. Med intervencijo so Slovenske železnice začasno ustavile promet na relaciji Pragersko – Ptuj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.02 je v Oblakovi ulici v Celju v objektu iztekala voda iz hidranta. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so zaprli glavni ventil, prečrpali in posesali vodo iz objekta ter evakuirali šest nepokretnih pacientov v varen oddelek.

Ob 16.41 so v Tomšičevi ulici v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz četrtega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 17.58 so v Keršovi ulici v Vojniku gasilci PGD Vojnik budili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.22 so v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete štiri osebe. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebe, dvigalo izklopili iz delovanja ter obvestili vzdrževalca dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.34 so v Ulici solidarnosti v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je bila onemogla oseba. Gasilci so osebo prenesli do reševalnega vozila NMP Litija.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.08 je v Avšičevi ulici v Novem mestu, puščal vodovodni ventil v kopalnici stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zaprli ventil in lastniku svetovali zamenjavo.

Izpostava Ptuj

Ob 15.17 so v naselju Gradišče, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice odstranili naplavljeno blato in gramoz s ceste na dolžini okoli 100 metrov ter očistili zamašeni prepust v obcestnem jarku.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/